ua en ru

Рада міністрів Криму готує законопроект про особливий порядок інвестдіяльності на території АРК

Робоча група Ради міністрів Криму спільно з незалежними експертами, а також Мін'юстом і Адміністрацією Президента України готує законопроект про особливий порядок інвестиційної діяльності на території АРК і Севастополя. Даний документ в липні повинен поступити на розгляд Верховної Ради. Про це повідомив прем'єр-міністр автономії Василь Джарти, пише «Дзеркало тижня».

За його словами, прийняття даного законопроекту необхідне для того, щоб кримська влада могла мати можливість регулювати оподаткування в пріоритетних сферах.

«Ми маємо такі повноваження за Конституцією Криму, але ця норма не працює, оскільки іншими законами не враховується, - пояснив В.Джарти. - Тому було б доцільно законом про порядок інвестиційної діяльності в Криму надати податкові канікули для інвесторів, наприклад, на п'ять років - по податку на прибуток, по ПДВ на ввезення устаткування, яке є частиною інвестпроекту, по земельному податку».

Окрім цього, уточнив прем'єр, на рівні Криму в законопроекті пропонується забезпечити інвесторові спрощений режим проходження адміністративних процедур - «єдине вікно» для реєстрації, узгодження і тому подібне.

«Зі своєї сторони, держава повинна гарантувати стабільність порядку здійснення інвестдіяльності, збереження майнових і немайнових прав інвесторів і компенсацію витрат і збитків за проектом у разі зміни або відміни закону», - додав В.Джарти.

За його словами, закон повинен також встановити планку обсягу інвестицій, нижче за яку інвестор не може претендувати на отримання таких пільг. «Це - необхідний комплекс умов, для того, щоб до Криму прийшов системний і, я б навіть сказав, - стратегічний інвестор», - упевнений прем'єр.

Він також відзначив, що законопроект кореспондуватиметься з новим Податковим кодексом відносно переліку і характеру пільг, які можуть надаватися інвесторам, і з урахуванням конституційних повноважень АРК. «Наші пропозиції вже відпрацьовуються Міністерством фінансів України», - уточнив він.

За словами В.Джарти, законопроект може бути поданий на розгляд до парламенту вже в липні. «Мені хотілося б закінчити його, поки Верховна Рада не піде на канікули, і щоб з 1 січня 2011 цей закон вже працював», - уточнив він.

Прем'єр також додав, що його уряд робить ставку на розвиток в автономії охорони здоров'я на базі санаторно-курортного комплексу, відпочинок і туризм.

«Третій напрям - аграрнно-промисловий комплекс, а також екологічні проекти. Ми повинні відродити лікувальну базу кримських курортів. Я вважаю, що це наш пріоритетний напрям», - уточнив він. Це, упевнений В.Джарти, дозволить відновити цілорічну роботи кримських здравниць. «Адже в чому проблема Криму? Курортний сезон триває три місяці, а то і менше. Ми повинні його розширити, в ідеалі - зробити цілорічним», - відзначив прем'єр.