ua en ru

Спільні проекти Німеччини з Єгиптом заморожені на невизначений термін, - глава МЗС ФРН

Спільні проекти ФРН з Єгиптом заморожені на невизначений термін. Про це повідомив глава МЗС Німеччини Гідо Вестервелле напередодні зустрічі з колегами по Євросоюзу.

"Це стосується всіх пунктів співпраці ФРН і Каїра", - уточнив він. За словами Вестервелле, всі кроки ФРН спрямовані на те, щоб "посадити ворогуючі сторони за стіл переговорів". Як пояснив німецький політик, Німеччина не бачить альтернатив для врегулювання політичної ситуації в країні. "Єгипту необхідні вільні вибори", - цитує його слова німецьке радіо Deutschlandradio.

Німецький політик висловив сподівання, що глави МЗС країн ЄС на сьогоднішній зустрічі зможуть виробити єдину позицію щодо ситуації в Єгипті.

Раніше ФРН "заморозила" фінансову допомогу Єгипту, що виділялася для підтримки відновлення країни, на невизначений термін у зв'язку з останніми подіями. Як пояснили в німецькому МЗС, відновлення фінансування послідує тільки на умовах дотримання Каїром прав людини і відсутності обмежень для свободи преси.

Кошти німецьких платників податків виділялися Єгипту з 2011 р. після повалення Хосні Мубарака з поста Президента, щоб "полегшити процес переходу країни до демократії".

Тим часом дипломати країн-членів Євросоюзу обговорюють позицію блоку з питання ситуації в Єгипті, де вже тиждень тривають криваві зіткнення між прихильниками екс-президента Мохаммеда Мурсі та співробітниками сил безпеки країни. Екстрене засідання міністрів закордонних справ країн ЄС з даного питання відбудеться сьогодні.

ЄС залишається найбільшим джерелом допомоги, кредитів, бізнесу та туризму для Єгипту. Торік сума спільної допомоги і позик з боку ЄС та його членів на користь Єгипту склало 5 млрд євро.

Водночас, глава МЗС Єгипту назвав неприйнятним скорочення зовнішньої фінансової допомоги.

Черговий сплеск насильства в Єгипті стався 14 і 15 серпня 2013 р., коли армія почала ліквідацію наметових містечок, організованих прихильниками Мурсі на знак протесту проти "військового перевороту" 3 липня, коли Президент був усунений від влади в результаті ультиматуму військових. У ході цієї операції загинули 638 осіб. Міністерство оборони Єгипту заявило, що армійським підрозділам дозволена стрільба бойовими патронами "в рамках закону" при придушенні опору.