ua en ru

Радник Саркозі: Європа не піде на поступки Китаю в обмін на інвестиції в EFSF

Європа не піде на політичні та економічні поступки Китаю в обмін на інвестиції в Європейський фонд фінансової стабільності (EFSF). Таку заяву в інтерв'ю місцевим ЗМІ зробив радник Президента Франції Ніколя Саркозі Анрі Гено, передає Reuters.
"Переговори про які-небудь поступки з Китаєм виключені. Якщо Китай вирішить направити інвестиції в фонд, він зможе зіграти важливу роль у забезпеченні стабільності світової економіки", - сказав Гено.
Напередодні аналогічну заяву зробив голова єврогрупи Жан-Клод Юнкер. "На відповідних переговорах не будуть зачіпатися гострі політичні питання, дискусія не буде йти за моделлю "ти - мені, я - тобі"", - зазначив політик.
Гено також назвав позитивним сигналом зацікавленість КНР в підтримці Європи. "Це позитивний сигнал, він свідчить про те, що всі стурбовані ситуацією, що склалася і всі хочуть запобігти глобальній катастрофі", - додав радник Саркозі.
На минулих вихідних після переговорів з главою EFSF Клаусом Реглінг влада Китаю відмовилися від інвестицій в європейський стабфонд.
Раніше Пекін не раз вказував на те, що розмір вкладень у стабфонд буде залежати від поступок, які Піднебесній можуть запропонувати лідери Європи. Зокрема, мова може йти про припинення критики валютної політики КНР, а також про гарантії від різниці валютних курсів. Останню умову можна виконати за рахунок того, що частина капіталовкладень буде виражена в юанях. Глава EFSF вже заявив, що стабфонд може почати випускати облігації в юанях при бажанні влади КНР.
Крім переговорів з Китаєм, лідери країн Європи також ведуть дискусії з іншими економіками, що розвиваються про інвестиції в EFSF через Міжнародний валютний фонд (МВФ). Це питання включено до порядку майбутнього на поточному тижні саміту G20 у французьких Каннах.
Участь Росії у фінансовій допомозі єврозоні обговорюється вже кілька місяців. Зокрема, мова йшла про можливий викуп іспанських облігацій. Сподіваються на російські гроші також у Греції та на Кіпрі. Проте представники уряду РФ при цьому наголошували, що допомога у вирішенні боргових проблем ЄС може бути надана лише у разі появи у Брюсселя "конкретної, зрозумілої стратегії виходу з кризи". Крім цього заступник міністра фінансів Сергій Сторчак підкреслював, що країни Брікс (Росія, Китай, Бразилія, Індія і ПАР) не можуть надати допомогу усій єврозоні, але готові допомагати окремим державам.
23 і 26 жовтня 2011 р. пройшов дводенний саміт країн Євросоюзу (ЄС), присвячений розв'язанню кризи в єврозоні. За підсумками зустрічі європейські лідери погодили деталі плану виходу з кризи. У тому числі глави країн ЄС досягли угоди з приватними кредиторами про добровільне списання 50% від суми боргу по грецьких облігаціях і домовилися збільшити EFSF до 1 трлн євро.
EFSF був створений в травні 2010 р. для залучення коштів на надання фінансової допомоги Португалії та Ірландії. Міжнародні рейтингові агентства присвоїли йому вищий рейтинг ААА, що означає практично нульову ймовірність ризику при інвестуванні в його облігації.