ua en ru

У Раді Європи закликали не зловживати законодавством про наклеп

У Раді Європи закликали не зловживати законодавством про наклеп Фото: Торбйорн Ягланд виступив на захист ЗМІ

Відповідна заява напередодні Дня свободи преси 3 травня розміщена на сайті РЄ

Генеральний секретар Ради Європи Торбйорн Ягланд напередодні Дня свободи преси закликав 47 держав-членів гарантувати, що їхнє національне законодавство про наклеп не призводить до самоцензури у ЗМІ і не послаблює громадські дискусії. Відповідна заява розміщена на сайті РЄ.

"У деяких країнах ми спостерігаємо тривожні тенденції зловживання наклепом у судових позовах у політичних цілях; довільного застосування законів про наклеп, що призводить до позбавлення волі журналістів і спробі відкату в законодавчих реформах про декриміналізацію наклепу", - сказав генеральний секретар.


На його думку, важливе значення для демократії має те, щоб засоби масової інформації "ретельно виконували свою роботу і критикували тих, хто перебуває при владі".

"У виконанні цієї сторожової функції вони повинні повною мірою користуватися гарантіями Європейської конвенції з прав людини у встановлених рамках. Законодавство про наклеп та його реалізація не повинні бути стримуючим ефектом для свободи вираження", - наголосив Ягланд.

Нагадаємо, у квітні голова комітету ВР із питань національної безпеки і оборони, нардеп фракції "Народний фронт" Сергій Пашинський ініціював повернення кримінальної відповідальності за наклеп.