ua en ru

У Раді Європи відзначили зміни в поводженні з ув'язненими в Україні

У Раді Європи відзначили зміни в поводженні з ув'язненими в Україні Фото: Олексіївська колонія № 25

Ситуація в колоніях Харківської обл. поліпшується

Комітет з попередження тортур і нелюдського або принижуючого гідність поводження чи покарання Ради Європи відзначив позитивні зміни в питаннях поводження з ув'язненими в Україні. Про це йдеться в опублікованому в середу, 29 квітня, доповіді Комітету за результатами візиту до Києва у вересні 2014 р, передає ЄС-плюс.

У документі говориться, що в колоніях № 25 у Харкові і № 100 в Харківській обл., станом на вересень спостерігалися серйозні проблеми. В обох установах були відзначені інтенсивні побиття, зґвалтування з використанням кийків, використання гамівних сорочок і стискання живота мотузяними петлями до дефекації ув'язнених, обливання водою під тиском з пожежних кранів і ряд інших.

"Викликає занепокоєння, що в деяких випадках фізичне погане поводження було, за твердженнями, скоєно вищими представниками персоналу", - наголошується в доповіді.

На думку авторів документа, в обох колоніях була створена атмосфера страху, що проявляється, зокрема, у відмові ряду укладених спілкуватися з представниками Комітету.

При цьому, члени Комітету відзначили і позитивні зміни, що проявилися, зокрема, у звільненні на початку 2015 р. директорів колоній № 25 і № 100, і початок кримінальних розслідувань за звинуваченнями в поганому поводженні з ув'язненими.

"На основі наявної інформації Комітет прийшов до висновку, що сторінка перегорнута, а рішучі дії, що вживаються відповідними органами, спрямовані на боротьбу з феноменом поганого поводження і залякування ув'язнених в колоніях", - написано в доповіді.

Нагадаємо, в Мін'юсті допускають створення в Україні приватних в'язниць.