ua en ru

У Раді Європи незадоволені станом боротьби з корупцією

У Раді Європи незадоволені станом боротьби з корупцією Фото Світло Європи (flickr.com-dungodung)

У 2017 році ряд рекомендацій робочої групи по боротьбі з корупцією не виконувалися

Робоча група Ради Європи по боротьбі з корупцією (GRECO) стурбована недостатнім виконанням її рекомендацій багатьма країнами-учасницями організації, йдеться в щорічній доповіді, який був опубликован у четвер, 3 травня.

Зокрема, як стверджують укладачі доповіді, запропоновані GRECO заходи, як і раніше застосовуються на практиці рідше, ніж необхідно.

Згідно з опублікованою інформацією, корупція на національному та міжнародному рівнях представляє собою істотну загрозу європейських інститутів і демократії. Про це заявив генеральний секретар Ради Європи (РЄ) Турбйорн Ягланд. На його думку, необхідно публічне засудження корупції владою країн та міжнародними організаціями.

Також, як заявив голова GRECO Марін Мрчела, пересічні громадяни повинні вимагати від своїх представників не лише дотримання законів, а й відповідності етичним стандартам.

Всього в минулому році прийнята лише чверть пропозицій робочої групи, які регулюють діяльність міністрів.

Прийняті рекомендації стосуються звітів про активи, прозорості контактів з лобістами та врегулювання конфліктів інтересів. Понад 44% рекомендацій щодо діяльності міністрів прийняті лише частково, ще 30% взагалі не прийняті, констатують автори доповіді.

У свою чергу, на практиці застосовується майже половина (42.6%) пропозицій GRECO щодо діяльності суддів. При цьому 36% рекомендацій прийняті не повністю, ще 21% не прийняті, відзначають укладачі.

Нагадаємо, як повідомлялося раніше, в Парламентській асамблеї Ради Європи (ПАРЄ) в Страсбурзі відбулися дебати щодо звіту Зовнішньої слідчої групи про випадки корупції в організації.