ua en ru

У Раді Європи готують альтернативний бюджет у разі виключення РФ, - Ягланд

У Раді Європи готують альтернативний бюджет у разі виключення РФ, - Ягланд Фото: Турбйорн Ягланд (flickr.com/parliamentaryassembly)

За словами Ягланда, повністю неприйнятно мати країну-члена в організації, яка не платить внески, але продовжує входити у склад РЄ

Генеральний секретар Ради Європи Турбйорн Ягланд заявив, що РЄ у п'ятницю обговорить можливість фінансування та функціонування організації на випадок зупинення репрезентативних прав Російської Федерації. Про це повідомляє РБК-Україна, посилаючись на "Укрінформ".

За його словами, якщо вихід РФ стане очевидним, він негайно представить бюджет організації, виходячи з цього факту.

"Якщо стане очевидно, що Росія виходить (із Ради Європи, - ред.), я негайно представлю бюджет, виходячи з факту, що ми не маємо цих грошей (внеску РФ, - ред.). Я поінформую про це комітет міністрів у п'ятницю", - сказав Ягланд.

Крім того, генсек РЄ також порушить питання щодо застосування ст. 9 Статуту організації, що передбачає призупинення репрезентативних прав країни-члена, у даному випадку Росії.

"Є правило, яке встановив комітет міністрів: якщо країна-член не сплачує внески упродовж двох років, то застосовується ст. 9 (Статуту, - ред.). Два роки минають у червні наступного року. На мою думку, комітет міністрів не лише може застосувати ст. 9, а повинен її застосувати. Адже це буде повністю неприйнятно - мати країну-члена, яка не платить, але все ще перебуває тут", - заявив Ягланд.

Нагадаємо, член української делегації у Парламентській асамблеї Ради Європи (ПАРЄ), нардеп Ірина Геращенко запропонувала генсеку Ради Європи Торбйорну Ягланду вихід з фінансової кризи в організації. "Можливо, генсеку Ягланду варто почати новий курс економії коштів РЄ на прикладі власного офісу? Скоротити власну зарплату і зарплати своїх стафф? Це буде хороший приклад відданості принципам, а не торгівлі ними заради повернення вкладів РФ", - зазначила Геращенко.

Вона також додала, що в самого Ягланда зарплата на порядок вище, ніж у президента Франції або генсека ООН.

Як писало РБК-Україна раніше, Ягланд заявив, що Росія може втратити право участі в роботі комітету міністрів Ради Європи - головному виконавчому органі організації, якщо не відновить виплати в бюджет РЄ.