ua en ru

Рада закликала G20 натиснути на РФ для звільнення політв’язнів

Рада закликала G20 натиснути на РФ для звільнення політв’язнів Фото: депутати ВР звернулися із закликом до країн-учасниць G20

Депутати Верховної Ради України сподіваються, що "Велика двадцятка" приділить особливу увагу негайному виконанню Росією гуманітарного блоку Мінських угод

Депутати Верховної Ради України закликали країни "Великої двадцятки" негайно вжити всіх можливих політико-дипломатичних заходів для звільнення всіх заручників та політичних в’язнів, які утримуються на тимчасово окупованих територіях України та у Російській Федерації. Про це йдеться у заяві, оприлюдненій на сайті ВР.

"Напередодні Саміту країн G20 ми закликаємо лідерів країн - учасниць саміту та світову спільноту звернути увагу на ситуацію з політичними в’язнями у Російській Федерації, на систематичне порушення прав людини з боку Російської Федерації на тимчасово окупованих територіях України, на неприпустимість незаконного утримання громадян України на тимчасово окупованому Донбасі й у Криму, а також переслідування проукраїнських, зокрема, і кримськотатарських, активістів, що стали частим явищем у АР Крим після її тимчасової окупації РФ", - йдеться у заяві.


У заяві згадуються 107 полонених українців, які утримуються на тимчасово окупованих територіях Донбасу, та щонайменше дев’ять політв’язнів, які утримуються на території Росії, серед яких зокрема Олег Сенцов, Олександр Кольченко, Микола Карпюк та Станіслав Клих.

Українські парламентарі зазначають, що в окремий список варто виділити десятки українців і кримських татарів, що були затримані в Криму і яких сьогодні катують, застосовуючи до них, зокрема, і методи каральної медицини.

"Заступник голови Меджлісу кримськотатарського народу Ільмі Умеров продовжує незаконно утримуватись в психіатричній лікарні м. Сімферополь через свої переконання і відкриту позицію, що Крим, тимчасово окупований Росією у 2014 році, є невід'ємною частиною унітарної та суверенної України", - сказано в документі.

Депутати закликали представників G20 приділити особливу увагу негайному виконанню РФ гуманітарного блоку Мінських угод, де йдеться про негайне звільнення всіх незаконно утримуваних та безперешкодний доступ міжнародних гуманітарних місій на тимчасово окуповані території.

Наприкінці депутати закликали країни "Великої двадцятки" продовжувати тиск на Кремль до повного виконання Російською Федерацією Мінських домовленостей та звільнення всіх заручників і політичних в’язнів.

Нагадаємо, федеральний канцлер Німеччини Ангела Меркель і президент Франції Франсуа Олланд мають намір обговорити в рамках саміту "Великої двадцятки" у Ханчжоу реалізацію Мінських угод.