ua en ru

Рада ОРЕ виробляє термінових заходів по виведенню енергосистеми України з кризи

Сьогодні на засіданні Ради оптового ринку (ОРЕ) електроенергії буде продовжене вироблення термінових заходів по виведенню енергосистеми України з кризи. Обговорення комплексу термінових заходів почалося на вчорашній нараді ОРЕ, повідомляє кореспондент РБК-Україна.

Сьогодні на засіданні Ради оптового ринку (ОРЕ) електроенергії буде продовжене вироблення термінових заходів по виведенню енергосистеми України з кризи. Обговорення комплексу термінових заходів почалося на вчорашній нараді ОРЕ, повідомляє кореспондент РБК-Україна.

За словами головного диспетчера НЕК «Укренерго» Віталія Зайченко, тільки п'ять ТЕС забезпечені паливом в достатньому обсязі - Бурштинська, Добротвірська, Ладижинська, Запорізька та Курахівська. У інших станцій критичний запас палива, поставки якого не здійснюються. Зміївська і Трипільська ТЕС вже працюють в мінімальному режимі.

«Запаси вугілля обмежені максимум до 10 днів. Сказати, що ситуація критична - не сказати нічого», - сказав замдиректора ПАТ «Центренерго »Юрій Санченко. Він підкреслив, що диверсифікація ризиків з поставками вугілля неможлива, оскільки його єдиним постачальником державному «Центренерго» є ДП «Вугілля України».

На Старобешівській ТЕС запас в 50 тис. тонн вугілля, на Слов'янській - 45 тис. тонн, повідомив заступник комерційного директора ПАТ «Донбасенерго» Володимир Єгоров. «Слов'янська ТЕС після бойових дій зупинена, на ній зараз ведуться відновлювальні роботи, які планується закінчити до опалювального сезон ... В зв'язку з тим, що є пошкодження на лінії 220-330 КВт в регіоні, на даний момент разом у Старобешівської і Зуївської ТЕС є обмеження потужності в розмірі 750 МВт - по два робочих блоки», - пояснив Єгоров.

Фахівці «Укренерго» працюють над відновленням ліній, щоб збільшити потужності Зуївської і Старобешівської ТЕС, сказав Віталій Зайченко. Але навіть у разі повного відновлення енергокомунікацій, без вугілля потужність наростити не вийде.

«Двічі ми вже обмежували споживачів, щоб врятувати систему від розвалу», - підкреслив головний диспетчер «Укренерго».

За його словами, ще ніколи АЕС країни (НАЕК «Енергоатом») не виробляли більше 60% електроенергії країни на добу. У такому режимі дуже важко збалансувати навантаження, особливо вночі.

«Якщо проблема не буде вирішена, половина України зануриться в темряву», - сказав директор центру з упровадження нової моделі ринку ДП НАЕК «Енергоатом» Сергій Бедін. Він нагадав, що потужностей АЕС вистачає на покриття 50% потреб України, але АЕС не розраховані на покриття пікових навантажень.

Ще один фактор, що погіршує ситуацію, - низька водність Дніпровського каскаду, яка становить 60% від сезонної норми. «Такого режиму на Дніпрі не було більше 20 років, і використання каскаду обмежена. Ми не можемо закрити дисбаланс тільки потужностями Дністровського каскаду», - пояснив Віталій Зайченко.

Він вважає, що єдиний вихід - імпорт електроенергії. «Якщо це не буде зроблено, ми дійдемо до відключення споживачів. І це буде, напевно, гірше, ніж в 90-х роках, тому що обмеження зможуть доходити до 3 тис. МВт - в залежності від температурного режимі. 3 тис. МВт обмеження будуть при мінус 30», - резюмував головний диспетчер НЕК «Укренерго».