ua en ru

Рада Оптового ринку електроенергії просить Демчишина негайно зібрати учасників енергосистеми

Рада Оптового ринку електроенергії (ОРЕ) готує звернення до міністра енергетики та вугільної промисловості Володимира Демчишина з проханням про негайне скликання всіх учасників ОРЕ з метою вироблення єдиного підходу галузі щодо реалізації положень Податкового кодексу України в частині електронного адміністрування ПДВ. Аналогічний лист рада ОРЕ направить міністру фінансів Наталії Яресько. Таке рішення було проголосовано сьогодні учасниками ради ОРЕ.

В даний момент йде доопрацювання проекту звернення.

У зверненні до профільного міністра мова піде про те, що відсутність єдиного підходу в питаннях складання податкових накладних по ланцюжку від виробника до постачальника електроенергії найближчим часом призведе до суттєвих касових розривів у енергопостачальних підприємств (обленерго).

Таким чином, підприємства не зможуть розрахуватися з ДП "Енергоринок", який, в свою чергу, сформує борг перед енергогенеруючими компаніями. За оцінками ради ОРЕ, щомісячний борг складе, як мінімум 2 млрд грн.

Згідно зі зверненням, з 1 липня, після початку роботи системи електронного адміністрування ПДВ, постачальники електроенергії повинні складати податкові накладні в подекадному режимі. У той же час, закон України "Про електроенергетику" розділяє поняття "виробництво електричної енергії" та "постачання електроенергії", в результаті чого виникають різні періоди складання податкових накладних між енергокомпаніями: ДП "Енергоринок" та генеруючі компанії складають накладні в останній день місяця, а дистрибуції компанії (обленерго) - кожні 10 днів. Відповідно обленерго, депонуючи кожні 10 днів на ПДВ рахунку 1/6 місячного обороту, не отримують від "Енергоринку" податковий кредит, що призведе до касових розривів і неможливості розрахуватися з ДП "Енергоринок" у 100%-ному обсязі вже з липня місяця.

Як повідомлялося, в парламенті зареєстрований законопроект №2173а про внесення змін до Податкового кодексу щодо вдосконалення адміністрування податку на додану вартість, який дозволить синхронізувати податкову звітність на енергоринку.

Відповідно до законопроекту, компаніям, які постачають продукцію, що має безперервний або ритмічний характер (під цей критерій підпадає електроенергія), дозволяється складання податкових накладних раз в місяць, не пізніше останнього дня. Однак законопроект, який був внесений до порядку для 30 червня поточного року, так і не був проголосований.

Нагадаємо, що вчора на круглому столі, присвяченому модернізації енергетичного сектору України, глава Міненерго Володимир Демчишин відзвітував про те, що, за підсумками травня поточного року, "Енергоринок" вперше зібрав від споживачів 100% платежів.

Раніше ЗМІ зазначали, з посиланням на учасників ринку, що несинхронізованість щодо складання податкових накладних і депонування коштів на ПДВ-рахунках вже найближчим часом спровокують хвилю неплатежів і штрафів в енергосистемі, що загрожує зривом опалювального сезону.

За оцінками експертів, генеруючі компанії щомісяця недоотримають близько 2 млрд грн за відпущену електроенергію, які їм необхідні для проведення ремонтів і закупівлі вугілля і атомного палива напередодні зими. Зокрема українські ТЕС тільки за 1 місяць касового розриву за депонування ПДВ не зможуть закупити до зими близько 1 млн тонн вугілля, що, безумовно, посилить важку ситуацію у вугільному секторі України, і так зазнає труднощі зі збутом продукції.