ua en ru

Рада громадського контролю при НАБУ просить Порошенка відкликати закон про антикорупційний суд

Рада громадського контролю при НАБУ просить Порошенка відкликати закон про антикорупційний суд Фото: суд (pxhere.com)

Законопроект суперечить рекомендаціям Венеціанської комісії

Рада громадського контролю Національного антикорупційного бюро України вважає, що законопроект президента України Петра Порошенка про антикорупційний суд спотворює суть судової реформи. Також просить президента відкликати цей закон, йдеться у повідомленні ради у Facebook.

Зазначається, що президентський законопроект суперечить рекомендаціям Венеційської комісії, оскільки не передбачає ключової ролі міжнародних донорів у доборі антикорупційних суддів.

"Висновки Громадської ради міжнародних експертів мають лише рекомендаційний характер. Її рішення зможуть подолати 11 членів Вищої кваліфікаційної комісії суддів (ВККС) так само, як раніше заблокували висновки Громадської ради доброчесності у конкурсі до Верховного суду", - йдеться у повідомленні.

Крім того, рада громадського контролю вважає, що президент "необґрунтовано пропонує розширити підсудність антикорупційного суду", додавши справи про незаконний оббіг наркотиків і торгівлю зброєю.

"Це призведе до надмірного завантаження новообраних суддів і неефективної роботи антикорупційної системи в цілому. Ми звертаємося до Президента України Петра Порошенка з проханням відкликати законопроекти №7440, №7441 (“Про Вищий антикорупційний суд” та про внесення змін до Закону України “Про судоустрій і статус суддів”) і в короткі терміни напрацювати альтернативний документ, залучивши представників громадськості та повністю врахувавши рекомендації Венеційської комісії", - сказано у висновку.

Президентський законопроект про антикорупційний суд спотворює суть судової реформи – офіційна заява Ради громадського ко...

Опубліковано Рада громадського контролю НАБУ 28 грудня 2017 р.

Нагадаємо, 27 грудня 2017 року організація по боротьбі з корупцією Transparency International оприлюднила звернення до Петра Порошенка з проханням відкликати законопроект про антикорупційний суд та внести новий з урахуванням рекомендацій Венеціанської комісії.