ua en ru

Transparency просить Порошенка відкликати законопроект про антикорупційний суд

Transparency просить Порошенка відкликати законопроект про антикорупційний суд Фото: Петро Порошенко (president.gov.ua)

Порошенка закликають доопрацювати законопроект з урахуванням рекомендацій Венеціанської комісії

Організація по боротьбі з корупцією Transparency International просить президента України Петра Порошенка відкликати законопроект про антикорупційний суд та внести новий з урахуванням рекомендацій Венеціанської комісії. Про це йдеться в заяві TI Україна.

Організація стверджує, що окремі положення законопроекту №7440 не відповідають останнім рекомендаціям Венеціанської комісії. Зокрема, проектом передбачено лише дорадчу роль Громадської ради міжнародних експертів, негативне рішення якої може проігнорувати Вища кваліфікаційна комісія суддів України. У той же час Венеціанська комісія рекомендує надати міжнародним організаціям і донорам вирішальну роль у процесі відбору суддів.

Крім того, предметна підсудність Вищого антикорупційного суду не включає всі злочини, підслідні НАБУ, однак розширена до цілого ряду злочинів, які будуть розслідувати Національна поліція та Держбюро розслідувань. Венеціанська комісія чітко зазначає, що юрисдикція суду має відповідати підслідності НАБУ і САП.

Transparency також зазначає, що проектом визначаються нереалістично високі вимоги до кандидатів на посаду судді Вищого антикорупційного суду. Зокрема, кандидат крім стажу роботи і наукової діяльності повинен мати досвід протидії та боротьби з корупцією в судових установах за кордоном.

"ТІ Україна пропонує президенту України відкликати законопроект №7440 та внести доопрацьований з урахуванням вищезазначених рекомендацій Венеціанської комісії", - йдеться в повідомленні.

Нагадаємо, напередодні був опублікований текст законопроекту Порошенка про створення антикорупційного суду. Відповідно до нього суддею Вищого антикорупційного суду може стати громадянин України, не молодший 35 років, який має досвід професійної діяльності у сфері права з питань протидії та боротьби з корупцією і відповідає всім вимогам.