ua en ru

Голова Ради НБУ розкритикував підвищення облікової ставки

Голова Ради НБУ розкритикував підвищення облікової ставки Фото: Данилишин різко розкритикував підвищення облікової ставки (НБУ)

Даналишин вважає, що така міра буде стримувати зростання ВВП

Рада Національного банку України критично ставиться до рішення Нацбанку про підвищення облікової ставки до 16% річних, прийнятому вчора. Про це на своїй сторінці у Facebook написав глава ради Богдан Данилишин.

На думку Данилишина, така міра не буде сприяти ефективному стримування інфляції і може створити умови для гальмування темпів зростання ВВП.

"Вважаю рішення правління Національного банку України про підвищення облікової ставки до 16% річних, таким, що матиме переважно негативні наслідки для економічного зростання та цінової стабільності", - написав він.

Данилишин пояснив, що крім гальмування темпів зростання ВВП, підвищення облікової ставки спричинить за собою підвищення і інших ставок, у тому числі за депозитними сертифікатами, в результаті чого витрати НБУ на обслуговування цих сертифікатів зростуть, що, в свою чергу, призведе до зниження обсягу прибутку, що підлягає перерахуванню в державний бюджет.

Що стосується негативного ефекту від підвищення дисконтної ставки реального сектора економіки, то результатом рішення НБУ стане зниження попиту на кредити з боку підприємств цього сектора, а також перенесення збільшення витрат на виплату відсотків за кредитами на вартість товарів і послуг в роздробі.

Відносно підвищення облікової ставки НБУ. 25 січня 2018 року Правління Національного банку України прийняло ріш...

Опубліковано Богданом Данилишиним 26 січня 2018 р.

Нагадаємо, вчора Національний банк України підвищив облікову ставку до 16% річних з 14,5%.

Регулятор мотивував своє рішення тим, що така міра допоможе знизити інфляційні ризики.