ua en ru

Рада НБУ визначила головним напрямом грошово-кредитної політики на 2015 р. зниження інфляції до 9%

Члени Ради Національного банку України на засіданні 11 вересня відзначили, що головним напрямом грошово-кредитної політики на 2015 р. має стати зниження показника приросту індексу споживчих цін за рік до рівня близько 9%.

Члени Ради Національного банку України на засіданні 11 вересня відзначили, що головним напрямом грошово-кредитної політики на 2015 р. має стати зниження показника приросту індексу споживчих цін за рік до рівня близько 9%. Про це повідомляє прес-служба регулятора.

Так, під час засідання Рада Нацбанку розглянула результати проведення у поточному році грошово-кредитної політики, її вплив на стан соціально-економічного розвитку країни та затвердила Основні засади грошово-кредитної політики на 2015 р.

Крім того, згідно з затвердженими засадами, зростання реального ВВП у 2015 р. передбачається на рівні 1,0%, приріст монетарної бази прогнозується на рівні 20%.

У пре-службі НБУ підкреслюють, що прогнозні значення узгоджено між відповідними органами державної влади України та Міжнародним валютним фондом у рамках програми stand by.

"Стратегія грошово-кредитної політики в середньостроковій перспективі базуватиметься на застосуванні режиму інфляційного таргетування, реалізація якого ґрунтуватиметься на дотриманні таких основних принципів: безумовної пріоритетності цілі щодо цінової стабільності та підпорядкування їй усіх інших цілей і завдань грошово-кредитної політики; тактичної гнучкості та орієнтації на досягнення середньострокових цілей; використання режиму гнучкого обмінного курсу, який передбачає визначення вартості гривні до іноземних валют на основі співвідношення ринкового попиту та пропозиції; перспективного характеру прийняття рішень; прозорості діяльності Національного банку України", - йдеться в повідомленні регулятора.

Також повідомляється, що під час засідання Рада Нацбанку рекомендувала Правлінню НБУ зосередити свою діяльність на підтриманні стабільності банківської системи та валютного ринку, підвищенні ліквідності Фонду гарантування фізичних осіб.

Крім того, був затверджений кошторис доходів і витрат НБУ на 2015 р. та частина прогнозованого прибутку до розподілу за 2015 р., яка підлягатиме перерахуванню до держбюджету України.

"Члени Ради прийняли до уваги заплановане скорочення витратної частини кошторису Національного банку України, зокрема, наміри центрального банку позбутися непрофільних активів, скоротити витрати на утримання персоналу, адміністративно-господарські витрати тощо. Було наголошено, що такий підхід регулятора до витрачання державних коштів повністю відповідає непростим реаліям сьогодення та ґрунтується на принципах економії та раціональності", - додають у прес-службі.

Зазначимо, міністр фінансів України Олександр Шлапак прогнозує інфляцію у 2015 р. на рівні 11%.

Водночас Кабмін представив більш оптимістичний прогноз по інфляції у 2015 р. - на рівні 8,7-9,8%.

Нагадаємо також, що Кабмін очікує в 2014 р. падіння ВВП в 6-6,5%, а інфляцію - на рівні 19%.