ua en ru

Рада НАТО остаточно підтвердила рішення завершити операцію в Лівії 31 жовтня

Північноатлантична рада НАТО сьогодні остаточно підтвердила прийняте раніше рішення про завершення військової операції в Лівії 31 жовтня 2011 р. Про це повідомив один з представників альянсу, передає Reuters.
Рішення про припинення операції було озвучене генеральним секретарем альянсу Андерсом Фог Расмуссеном за підсумками наради 21 жовтня. Проте після заяви тимчасового міністра фінансів і нафтового сектора Лівії Алі Тархуні про необхідність продовження місії НАТО на території цієї північноафриканської країни США виразили намір детальніше обговорити умови завершення операції з ПНС, що привело до перенесення засідання альянсу на два дні.
Напередодні Рада Безпеки ООН прийняла рішення про зняття бесполітної зони над Лівією з 1 листопада 2011 р. Дана резолюція набирає чинності 31 жовтня 2011 г о 23:59 за часом Тріполі.
Нагадаємо, полковник Муаммар Каддафі, що правив Лівією понад 40 років і що знаходився у бігах з серпня 2011 р., був вбитий за не з'ясованими до кінця обставинами 20 жовтня 2011 р. в околицях м. Сірт. Представники ПНС заявили, що Каддафі помер від вогнепальних поранень, отриманих в перестрілці між його прибічниками і бійцями нової влади. Проте відеозаписи хаотичних сцен захоплення екс-лідера і подальшого відношення з його тілом наштовхнули багато спостерігачів на думку, що революціонери просто чинили над Каддафі розправу.