ua en ru

Рада глав МЗС країн СНД має намір обговорити реформу організації

Рада глав МЗС країн СНД має намір обговорити реформу організації Фото: на засіданні глав МЗС СНД можуть підняти питання про реформу Співдружності

Казахстан вважає, що СНД має виступати в якості майданчика для обговорення гострих регіональних проблем

Рада міністрів закордонних справ країн Співдружності Незалежних Держав (СНД) на засіданні 8 квітня 2016 року має намір обговорити реформування організації, передає "Комерсант" з посиланням на джерела.

Як повідомляє "Комерсант", за зміни в СНД виступив Казахстан, який вважає, що СНД має відмовитися від дублювання функцій Євразійського економічного союзу і Організації Договору про колективну безпеку. За даними дипломатичних джерел в Казахстані, СНД має використовуватися як майданчик для обговорення гострих регіональних проблем, зокрема в Україні та Нагірному Карабаху.


"Зараз в рамках СНД такі проблемні теми не обговорюються, щоб не було сварок. Астану це не влаштовує, адже Співдружність залишається єдиною структурою на пострадянському просторі, в яку входять і Україна, і Росія, і де представники Азербайджану і Вірменії сидять поруч один з одним", - підкреслило джерело в дипломатичних колах Казахстану.

Необхідність реформування СНД підтвердили в МЗС Киргизії. У той же час російський дипломат зазначив, що зміни не означають реформу, а можуть бути спрямовані на укрупнення деяких структур організації і скорочення витрат на їхню роботу.

Нагадаємо, у вересні 2015 року повідомлялося, що Україна продовжить вибіркову участь в СНД.