ua en ru

Рада Федерації Росії відправить "стоп-лист" західних організацій в прокуратуру

Рада Федерації Росії відправить "стоп-лист" західних організацій в прокуратуру Фото: Рада Федерації РФ

Так у РФ пропонують заборонити Фонд Сороса і Всесвітніх конгрес українців

Рада Федерації створить свій варіант "стоп-листа" неурядових організацій, який вже в середу буде обговорено та внесено в Генеральну прокуратуру сенаторами. Про це на семінарі у верхній палаті парламенту заявив голова комітету з міжнародних справ Костянтин Косачов, передає РБК.

Профільні комітети Ради Федерації складуть власний "патріотичний стоп-лист" зарубіжних неурядових організацій, від яких громадянське суспільство в Росії має себе захистити.

За словами Косачова, разом з конкретним переліком організацій, сенаторам запропонують прийняти на пленарному засіданні 8 липня заяву про шкоду цих організацій. Після обговорення з сенаторами "стоп-лист" буде направлено до Генпрокуратури.

У Раді Федерації нарахували вже близько 15 неурядових організацій, які можуть потрапити в "патріотичний стоп-лист".

"Не всі з них потраплять у стоп-лист, але кожна з НКО стане предметом ретельного розгляду, і кожна з них повинна буде заслужити потрапляння в патріотичний стоп-лист", - заявив Косачов.

Серед очевидних фігурантів списку, на думку Косачова, Фонд Сороса, Національної фонд підтримки демократії, Фонд Макартура і Національний демократичний інститут.

Включені в "стоп-лист" організації зможуть вийти з нього, якщо доведуть, що невинні в антидержавній діяльності проти РФ.

Зазначимо, лідер ЛДПР Володимир Жириновський вже склав свій "стоп-лист" неурядових організацій у РФ, в цьому списку налічується 20 організацій, зокрема, фонд Джорджа Сороса "Відкрите суспільство", "Британська рада" (Великобританія), "Всесвітній конгрес українців" (Канада), "Фонд Кавказу" (Грузія), "Національний фонд на підтримку демократії" (США), "Аэрэкс" (США), інститут "Відкрите суспільство" (фонд Сороса), "Американські ради з міжнародної освіти" (США), Інститут Адама Сміта (США), Національний демократичний інститут (США), "Беллона" (Норвегія), "Рада Грінпіс" (Нідерланди) та інші.

Нагадаємо, в травні Президент Росії Володимир Путін підписав закон про небажаних іноземних організаціях, яким буде заборонено працювати на території РФ.