ua en ru

Рада ЄС схвалила Угоду про асоціацію з Україною

Рада ЄС схвалила Угоду про асоціацію з Україною Фото: у Євросоюзі остаточно схвалили УА з Україною (pixabay.com)

УА України з ЄС запрацює в повному обсязі з 1 вересня

Рада Європейського союзу (ЄС) сьогодні, 11 липня, схвалив Угоду про асоціацію з Україною. Про це у своєму Twitter повідомив кореспондент "Радіо Свобода" Рікард Йозвяк.

"Угода про асоціацію з Україною нарешті схвалено. Набирає чинності з 1 вересня", - написав Йозвяк.

Як раніше повідомляв президент України Петро Порошенко, Угода запрацює в повному обсязі з 1 вересня.

Зазначимо, останнім перешкодою для реалізації УА України з ЄС була ратифікація документа Нідерландами. У квітні 2016 року в Нідерландах відбувся референдум щодо ратифікації Угоди про асоціацію. Близько 61% населення країни висловилися проти ратифікації УА, за проголосували лише 38%. Незважаючи на результати референдуму (він носив рекомендаційний характер), більшість депутатів парламенту Нідерландів (75 проти 71) відхилили скасування угоди Україна-ЄС.

У лютому цього року нижня палата парламенту Нідерландів проголосувала за ратифікацію Угоди. А 30 травня сенат Нідерландів остаточно підтримав Угоду.

Нагадаємо, 31 травня Кабінет міністрів України прийняв рішення про створення системи відстеження у відкритому доступі виконання УА між Україною та Європейським союзом.

"Оскільки Угода дуже складне, це, дійсно, такий амбіційний документ, який ми сьогодні з колегами розробили спрощену процедуру планування, здійснення моніторингу й оцінки ефективності, результативності втілення в життя угоди", - заявила віце-прем'єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Іванна Климпуш-Цинцадзе