ua en ru

Рада депутатів британських євреїв відкриває в Лондоні виставку, присвячену праведникам-мусульманам

Рада депутатів британських євреїв в Лондоні відкриває нову виставку, присвячену праведникам-мусульманам. На виставці будуть представлені 70 фотографій, а також поведаны історії мусульман, які прихистили євреїв під час Другої світової війни, як повідомляє сайт SEM40, посилаючись на матеріали The Jewish Press.
Одна з історій, розказаних на виставці, про боснійських мусульман, які не дали можливість нацистам заволодіти 600-річної Великодньої Агадой, яка належала єврейській громаді до того моменту, коли вона була продана Національному музею Боснії в 1894 році. До закінчення війни імам в таємниці зберігав Агаду в мечеті.
BBC цитує слова Фияза Мугхаля, співавтор брошури "Роль праведних мусульман": "Однією з основних рушійних сил проекту є той факт, що в єврейських громадах існує невелика кількість людей, що намагаються переписати історію, стверджуючи, що переважна більшість мусульман допомогло нацистам. А з іншого боку, у мусульманській громаді також є невелика кількість людей, що не бажають говорити про Голокост тому, що вони не хочуть викликати почуття жалю до єврейським громадам".
"Подібне неприпустимо, так як фактично це брехня".
"В Албанії під час нацистської окупації, керуючись національним кодексом честі, Біса, аналогом якого є кодекс Пушту в Афганістані – мусульмани надавали притулок євреям. І саме тому в Албанії число євреїв у роки Другої світової війни насправді збільшилася", – каже Фияз.