ua en ru

Радбез ООН щодо Сирії: Франція звинуватила в хіматаці Асада та його союзників

Радбез ООН щодо Сирії: Франція звинуватила в хіматаці Асада та його союзників Фото: Рада безпеки ООН (flickr.com/poroshenkopetro)

Представник Франції в ООН переконаний, що виготовити такі складні бойові речовини могли тільки сирійські ЗС та їхні союзники

Під час екстреного засідання Ради безпеки ООН щодо хімічної атаки на місто Думу в Сирії Франція прямо звинуватила у ній сирійський уряд на чолі з Башаром Асадом та його союзників. З такою заявою виступив представник Франції при ООН Франсуа Делатр, передає "Укрінформ".

"Проведення роботи Спільного механізму розслідування привело нас до того, що немає жодних сумнівів, хто стояв за цими нападами. Тільки сирійські збройні сили та їхні союзники могли виготовити такі складні бойові речовини та використати їх", - сказав Делатр.

Він додав, що застосування таких речовин відповідає військовим інтересам режиму Асада.

"Дума й раніше була об'єктом нескінчених килимових бомбардувань з боку сирійського режиму. Використання хімічної зброї набагато вигідніше в тактичному плані порівняно зі звичайними озброєннями", - заявив Делатр.

Він нагадав, що Спільний механізм розслідування ООН і ОЗХЗ виявив застосування зарину і хлору щонайменше у чотирьох випадках.

"Ніхто тут не сумнівається, що заява Сирії про знищення в 2013 році всіх хімічних запасів була брехливою", - вважає Делатр.

Представник Франції додав, що, на жаль, це не перша заява сирійської сторони, яка вводить в оману міжнародну спільноту.

Нагадаємо, уряд Німеччини закликав притягти сирійський уряд до відповідальності за смертельні хімічні атаки проти власного населення в Думі.