ua en ru

Радбез ООН проводить нараду по справі Скрипаля: трансляція

Радбез ООН проводить нараду по справі Скрипаля: трансляція Фото: засідання Радбезу (unmultimedia.org)

Сьогодні ОЗХЗ не підтвердила наявність речовини BZ в зразках з Солсбері

Рада безпеки ООН проводить засідання по справі отруєння Сергія і Юлії Скрипаль у Солсбері (Великобританія).

Сьогодні, 18 квітня 2018 року, директор Організації по забороні хімічної зброї (ОЗХЗ) Ахмет Узюмджю заявив, що в пробах, які відібрали експерти на місці отруєння Сергія і Юлії Скрипаль у Солсбері, не було знайдено слідів отрути BZ. Постійний представник Великобританії при ОЗХЗ Пітер Вілсон заявляв, що жодна з чотирьох лабораторій не виявила слідів BZ на місці інциденту.

Раніше глава російського МЗС Сергій Лавров заявив, що для отруєння Скрипаля могла використовуватись нервово-паралітична речовина BZ, звинувативши США і Британію в розробці речовини. Лавров посилався на дані швейцарської лабораторії з Шпіца, яка вказала на відповідність клінічної картини отруєння Скрипаля симптомів ураження BZ.

При цьому після заяви Росії, згадана швейцарська лабораторія заявила, що висновки Британії з Портон-Дауна про отруєння Скрипалів отрутою типу "Новачок" не підлягають сумніву.

Як відомо, 3 квітня у Британії госпіталізували з серйозним отруєнням колишнього шпигуна Сергія Скрипаля, який в 1990-х і початку 2000-х передавав Лондону дані про російських розвідників, які працюють під прикриттям в Європі та його доньку Юлію.

Через отруєння колишнього російського розвідника Сергія Скрипаля у Великобританії ряд країн, зокрема учасниці Євросоюзу, а також Сполучені Штати Америки і Канада прийняли рішення вислати російських дипломатів. Зокрема, до вирішення Великобританії про видворення російських дипломатів приєдналися 28 країн. Таким чином, на даний момент ухвалено рішення про видворення 147 дипломатів.