ua en ru

Радбез ООН проголосує по сирійській резолюції ввечері 27 вересня

Голосування Ради Безпеки ООН резолюції щодо Сирії відбудеться ввечері 27 вересня, передає агентство Reuters. Очікується, що документ буде прийнятий.

Раніше стало відомо, що глави зовнішньополітичних відомств Росії та США Сергій Лавров і Джон Керрі погодили проект резолюції.

За словами глави МЗС РФ, проект резолюції не передбачає негайних дій проти Сирії. Лавров підкреслив, що документ підтримує досягнуту угоду про те, що Дамаск передасть свої запаси хімічної зброї під міжнародний контроль. У випадку, якщо виникнуть порушення з боку однієї зі сторін конфлікту, а резолюція закликає опозицію допомогти в процесі роззброєння, - то Рада Безпеки ООН буде скликано знову.

До затвердження остаточного варіанту резолюції Лавров і Керрі провели кілька зустрічей. Кожна з них після переговорів характеризувалася сторонами як конструктивна: дипломати були задоволені як ходом переговорів, так і їх підсумками.

14 вересня Лавров і Керрі досягли домовленості про встановлення міжнародного контролю над сирійськими хімічними арсеналами. Розбіжності сторін полягали в тому, що США наполягали на негайному початку військової операції у разі, якщо режим сирійського Президента Башара Асада допустить використання або несанкціоновану передачу хімічної зброї, а Росія пропонувала в цьому випадку приймати рішення через Радбез ООН.

Напередодні заступник глави МЗС РФ Геннадій Гатілов повідомив, що Рада безпеки ООН може узгодити резолюцію по Сирії в найближчі два дні. Він розповів, що в текст документа буде включена відсилання до глави 7 Статуту ООН, яка дозволяє як військові акції, так і дій невійськового характеру задля встановлення миру і безпеки. Дипломат підкреслив, що резолюція не передбачатиме автоматичного початку військових дій у разі, якщо Дамаск порушить план щодо вивезення та знищення хімзброї: якщо це станеться, РБ ООН має прийняти додаткову резолюцію.

Ініціатива Москви з передачі сирійської хімічної зброї під міжнародний контроль поклала край військовим загрозам західних країн, які після повідомлень про застосування хімічної зброї в передмісті Дамаска 21 серпня 2013 р. рішуче заявляли про необхідність бомбардувань Сирії.