ua en ru

Радбез ООН закликав президента Гамбії до мирної передачі влади

Радбез ООН закликав президента Гамбії до мирної передачі влади Фото: президент Гамбії Яйя Джамме ініціює повторне голосування

Радбез закликав усі сторони політичного процесу у Гамбії до уникнення насильства

Рада Безпеки Організації Об'єднаних Націй засудила рішення президента Гамбії не визнавати своєї поразки на президентських виборах. Відповідну заяву Радбез ухвалив 10 грудня, після того, як напередодні лідер Гамбії Яйя Джамме, який править країною більше 22 років, заявив, що не визнає своєї поразки на виборах, які відбулись у країні 1 грудня, та закликав до повторного голосування, передає DW.

Зазначено, що 15 держав-членів РБ ООН закликали Джамме "поважати вибір суверенного народу Гамбії", та "передати владу обраному президенту Адамі Берроу, без умов та необґрунтованої затримки". Водночас Радбез закликав усі сторони політичного процесу у Гамбії до максимальної стриманості, а також до уникнення насильства.

Занепокоєння з приводу заяви Джамме висловили також у Берліні. Як ідеться у заяві речника міністерства закордонних справ ФРН, оприлюдненій у суботу, президент такими діями "протиставляє себе демократичному вибору народу Гамбії". Тому в Берліні закликали Джамме та інших політиків країни поважати вибір народу та повернутись до політичного діалогу.

Після президентських виборів, які відбулись у Гамбії 1 грудня, Джамме визнав свою поразку та привітав свого опонента з перемогою на виборах. Проте 9 грудня він кардинально змінив свій погляд та висловився за необхідність провести повторне голосування.

Нагадаємо, у середині листопада Гамбія почала формальний процес виходу з Міжнародного кримінального суду (МКС) у Гаазі, звинувативши трибунал в упередженому ставленні до африканських країн.