ua en ru

Співробітники ГРУ РФ Чепіга і Мішкін брали участь у захопленні держустанов України, - Bellingcat

Співробітники ГРУ РФ Чепіга і Мішкін брали участь у захопленні держустанов України, - Bellingcat Фото: Олександр Мішкін і Анатолій Чепіга (колаж РБК-Україна)

Мішкін здійснив декілька поїздок до України, зокрема під час Майдану 2013 року

Співробітники Головного розвідувального управління Російської Федерації Олександр Мішкін та Анатолій Чепіга брали участь у захопленні державних установ на сході України. Про це повідомив доповідач дослідницької групи Bellingcat Христо Грозев після зустрічі з британськими парламентарями, повідомляє РБК-Україна з посилання на видання The Independent.

Він зазначив, що оперативні особи ГРУ РФ були "безпосередньо причетні" до захоплення держустанов сході України та розповсюдження фейкової інформації про "місцеві оборонні загони".

Крім того, за даними Bellingcat, Мішкін здійснив декілька поїздок до України, зокрема під час Майдану 2013 року.

В оприлюдненій доповіді журналісти кажуть, що російськи президент Володимир Путін вручив Мішкіну нагороду у другій половині 2014 року. Люди, знайомі з його родиною, вважають, що Мішкіна нагородили за діяльність "або в Криму, або стосовно Януковича".

Нагадаємо, другий підозрюваний в отруєнні Скрипалів Олександр Мишкін має звання Героя Росії, про що раніше повідомляли журналісти-розслідувачі Bellingcat.

Зазначалося, що Мішкіна нагородили в 2014 році. Жителі селища Лойга, де народився ймовірний полковник ГРУ, розповіли журналістам, що бачили фотографію, на якій президент Росії Володимир Путін тисне руку Мішкіну. Цю фотографію їм нібито показала бабуся Мішкіна.

Як писало РБК-Україна раніше, ще до приїзду в Великобританію безпосередніх виконавців замаху на колишнього шпигуна Сергія Скрипаля у Солсбері приїжджав співробітник ГРУ, який проводив розвідку на місцевості.

Додамо, підозрюваний у замаху на Скрипаля полковник ГРУ Росії Анатолій Чепіга ймовірно був особисто знайомий з колишнім шпигуном ГРУ Сергієм Скрипалем.