ua en ru

Співпраця України з МАГАТЕ виявилося під загрозою із-за проблем з виплатою членського внеску, - Держатомрегулювання

Співпраця України з МАГАТЕ виявилося під загрозою із-за проблем з виплатою членського внеску, - Держатомрегулювання

Співпраця України з МАГАТЕ знаходиться під загрозою зриву через відсутність в України грошей на членський внесок. Про це в ході засідання Державної інспекції ядерного регулювання України заявила начальник відділу міжнародного співробітництва та європейської інтеграції Ганна Горащенкова, передає кореспондент РБК-Україна.

"Зараз під загрозою може опинитися співпрацю з МАГАТЕ, так як в МАГАТЕ ми не можемо сплатити наш обов'язковий членський внесок", - заявила Горащенкова.

"За внески України в МАГАТЕ відповідає МЗС. Вони з центрального державного бюджету отримують гроші. Є спеціальна бюджетна програма, з якої сплачують внески до організації системи ООН. Якщо Україна не заплатить внески, то зупинився всі проекти, які стосуються не лише інспекції ядерного регулювання. Там великі проекти на розвиток ядерної медицини, питання поводження з ядерними відходами, рішення Чорнобильської проектів", - заявила Горащенкова.

"За всіма фінансовими зобов'язаннями України на 2014 рік потрібно заплатити 258,113 тис. євро і 36,364 тис. доларів - це в регулярний бюджет. Також є фонд технічного співробітництва, куди потрібно заплатити 65,76 тис. євро і 31,68 тис. євро. Це близько 400 тис. євро в цілому", - уточнила вона.

"У цьому році МЗС заплатив тільки 2,5% - це авансовий платіж. І це дозволило відкрити проект на 2014 рік. Якщо ми не сплатимо суму за 14 рік, то в 2015 проекти не почнуться. І потрібно ще знайти як мінімум 2,5% для оплати авансу за 2015 рік", - додала Горащенкова.

Нагадаємо, на початку грудня 2014 р. Україна повідомила МАГАТЕ про безпечної зупинки ядерного реактора на ЗАЕС.