ua en ru

Sony до кінця 2012 р. планує скоротити штат співробітників на 6%, звільнивши 10 тис. осіб

Японська корпорація Sony звільнить 10 тис. співробітників до кінця 2012 р., скоротивши штат на 6%. Звільнення торкнуться персоналу компанії як в Японії, так і за кордоном. Крім того, Sony може зажадати від керівництва (семи виконавчих директорів, включаючи Говарда Стрінгера) повернути отримані бонуси, передає Reuters з посиланням на японську пресу.

На початку квітня 2012 р. в Sony змінилося керівництво: новим президентом і головним виконавчим директором компанії був призначений Казуо Хіраї, який раніше обіймав посаду виконавчого заступника президента і відповідав за сектор споживчої електроніки. Хіраї змінив Стрінгера, який з червня 2012 р. обійме посаду голови ради директорів Sony.

Внаслідок подібних перестановок в компанії можуть відбутися серйозні структурні зміни, відзначають аналітики. Хіраї, за даними японської преси, має намір провести фундаментальну реформу в доходах корпорації і вивести її за рахунок цього до прибутку.

Раніше стало відомо, що технологічний гігант планує продати підрозділи з виробництва плівки і матеріалів, що використовуються у фотоапаратах, телевізорах і мобільних телефонах. Угода також відповідає стратегії розвитку компанії, яка передбачає "полегшення активів" і орієнтацію на модель пристрою компанії Apple, яка привертає до безпосереднього виробництва своєї продукції інші компанії.

Тим часом Sony готується до збитків за підсумками четвертого роки поспіль. У листопаді 2011 р. Sony попередила, що закінчить черговий фінансовий рік зі збитками, при цьому підрозділ з виробництва телевізорів втратить 2,2 млрд дол. на тлі зниження попиту на продукцію і зміцнення ієни.

Чисті збитки японської Sony Corp. за III квартал 2011-2012 фінансового року, що завершився 31 грудня 2011 р., склали 2,09 млрд дол. Виручка японської корпорації за III квартал 2011-2012 фінансового року склала 23,9 млрд дол., що на 17,4% нижче за показник річної давності.

За період з 2005 р. капіталізація компанії скоротилася майже на 60%. Капіталізація південнокорейського конкурента - Samsung - за цей період, навпаки, майже подвоїлася.

Нагадаємо, на минулому тижні ще одна світова корпорація Yahoo! повідомила, що планує скоротити свій штат на 2 тис. осіб, що становить 14% всіх співробітників компанії. Дане рішення покликане поліпшити ефективність інтернет-компанії, а також зробити Yahoo! "більш гнучкою і прибутковою", йдеться в релізі. За останні чотири роки це вже шостий раунд скорочень, який доведе загальну кількість звільнених співробітників Yahoo! до 6 тис. чоловік.