ua en ru

Скорочення соціальних працівників буде мати катастрофічні наслідки, - Королевська

Скорочення 12 тисяч соціальних працівників вдарить не тільки по добробуту їх сімей, але і по десяткам тисяч людей, які опинилися у важких життєвих обставинах і потребують підтримки. Про це заявила кандидат у Президенти України Наталія Королевська під час зустрічі з соціальними працівниками міст Лубни і Пирятин Полтавської області.

"Хтось вирішив просто викреслити рядок у бюджеті. Так не можна. Ми повинні донести до нової влади, що це торкнеться десятки тисяч людей по всій країні - і тих, хто працює в соціальній сфері, і тих, кому допомагають соцпрацівники. Завтра країна втратить ще більше, ніж заощадить сьогодні", - сказала вона.

За словами Королевской, сьогодні основне завдання соціальних працівників - виявити проблему на ранніх етапах, допомогти зберегти сім'ю і попередити можливе вилучення дітей з біологічних сімей. Така робота не вважається престижною, тому було витрачено багато зусиль, щоб підтримати тих, хто готовий допомагати всім, хто опинився у важкій ситуації.

"Не можна ні в якому разі не економити на людях, які працюють в соціальній сфері. Ми не один день боролися для того щоб дати статус і престижність соціальному працівнику, підняти йому заробітну плату, соціальні гарантії. А зараз їх просто позбавляють роботи, засобів до існування", - зазначила політик.

Як розповіли під час зустрічі соціальні працівники, у місті та районі під їх опікою знаходилися більше 150 сімей, які опинилися в складних життєвих обставинах. За 2013 рік завдяки їх зусиллям в Пирятинському районі ні одна дитина не потрапив в інтернат, а в прийомні сім'ї та дитячі будинки сімейного типу влаштували 7 дітей.

У зв'язку з цим Королевська зазначила, щоб не допустити погіршення рівня соціального захисту в Україні, до нинішньої влади спільними зусиллями необхідно донести можливі негативні наслідки таких необдуманих рішень.

"Нам необхідно максимально об'єднати наші зусилля для того, щоб голос і соціального працівника, і соціальної сфери був почутий. Щоб вже до першого травня - дати, на яку призначено скорочення людей, - ми донесли до нинішньої влади катастрофічність таких дій", - підкреслила Королевська.