ua en ru

Скорочення ліміту валютної позиції до 5% регулятивного капіталу негативно вплине на валютний ринок України, - УКБС

Чотирикратне скорочення ліміту загальної довгої відкритої валютної позиції - з 20% до 5% регулятивного капіталу (постанова НБУ № 205) та запровадження щоденного контролю із одночасним посиленням санкцій за порушення валютних лімітів (постанова № 204) матимуть істотний вплив не лише на діяльність банків, а й на валютний ринок України, вважає генеральний директор асоціації "Український Кредитно-Банківський Союз" (УКБС) Галина Оліфер.

"Різке зменшення ліміту довгої позиції в 4 рази означає для значної кількості банків необхідність продажу валюти, що може розцінюватися як засіб акумуляції додаткових валютних ресурсів. В той же час основні чинники суттєвого зростання дефіциту поточного рахунку - до 2,3 млрд. дол. США за січень-травень 2011 р., знаходяться поза монетарною сферою та пов'язані, в першу чергу, із зовнішньоторговельним дисбалансом країни - темп зростання імпорту майже у 1,5 рази перевищує зростання експорту", - зазначила вона.

Експерти УКБС також вважають, що регулювання валютного ринку, яке є прерогативою НБУ, не повинно призводити до різких коливань. «Різке ж скорочення ліміту загальної довгої відкритої валютної позиції у чотири рази суттєво ускладнить дотримання банками нормативів валютного регулювання та обмежить здійснення ними операцій купівлі-продажу валют. Це призведе до суттєвих невідповідностей формування попиту і пропозиції при проведенні валютно-обмінних операцій, що порушить механізм функціонування валютного ринку та сприятиме його тінізації. Таким чином, виникне небезпека розбалансування валютного ринку», - відзначили аналітики.

На думку експертів, ускладнення, при здійсненні валютних операцій, нівелюють позитивні зрушення щодо лібералізації валютного ринку. «Це порушує зобов'язання України перед Міжнародним Валютним Фондом (Меморандум від 16 липня 2010 р.) щодо зменшення обсягу регуляторних валютних обмежень», - відзначили в УКБС.