ua en ru

У Кабміну немає повноважень для тиску на "Нафтогаз", - рішення суду

Згідно з ухвалою Київського апеляційного адміністративного суду, біля Кабінету міністрів україни (Кабмін) немає повноважень тиску на "Нафтогаз". Про це пише директор юридичної компанії Lions Litigate Станіслав Батрин.

Як повідомляє експерт, сьогодні був отриманий повний текст ухвали київського апеляційного адміністративного суду по справі про зобов'язання уряду вжити заходів для перегляду газового контракту в Столькгольмі.

Найбільш важливий висновок у даному рішенні полягає в тому, що відмовляючи в задоволенні позову про спонукання уряду до дій, суд в першу чергу виправдав бездіяльність Кабміну тим, що уряд не має повноважень для того, щоб вплинути на НАК "Нафтогаз України" і змусити підприємство звернутися до арбітражного інституту Торгової палати м. Столькгольм.

Як зазначив суд, такі повноваження належать голові правління НАК "Нафтогаз України", а уряду заборонено втручатися в діяльність компанії. Так, можна зробити висновок, суд скидає відповідальність на керівництво "Нафтогазу", знімаючи відповідальність з прем'єр-міністра Миколи Азарова.

У зв'язку з цим рішенням суду, всі вимоги можна адресувати безпосередньо до НАК "Нафтогаз України", голові правління Євгену Бакуліну Миколайовичу і питати у нього чому Словаччина та інші країни Європи домагаються постійних знижок ціни на газ і перегляду контрактів, а НАК "Нафтогаз України" вже 4 рік веде так звані переговори. Як повідомляє Батрин, текст позовної заяви готується.

З іншого боку, якщо органам державної влади заборонено впливати на НАК "Нафтогаз України", то виникає питання про легітимність переговорів, які проводив Ставицький, Бойко та інші посадові особи зі складу уряду.

Про відкриття судового провадження, юридична компанія " Lions Litigate, що виступає позивачем у позові між НАК "Нафтогаз України" і ВАТ "Газпром" вже повідомляла влітку 2013 р.

Як зазначили в Lions Litigate, в суді апеляційної інстанції вони будуть наполягати на тому, що газові контракти є комерційними, а не міждержавними, - тому всі документи повинні бути витребувані, включаючи 39 додатків до контрактів, документальне підтвердження існування переговорів між НАК "Нафтогаз України" і ВАТ "Газпром".

В компанії заявляли, що відповідач повинен надати докази виникнення і припинення переговорів з метою визначення моменту відліку граничного 30-денного терміну, після закінчення якого сторони повинні були передати спір на вирішення в Стокгольм. Крім того, позивач має намір оскаржити висновок суду про те, що відповідальність за звернення в арбітраж лежить не на Кабміні і Міненерговугілля, а на голові правління НАК "Нафтогаз України".

Нагадаємо, що "Газпром" і "Нафтогаз України" 19 січня 2009 р. підписали два контракти: купівлі-продажу на період 2009-2019 рр. і про обсяги та умови транзиту природного газу через територію України на 2009-2019 рр. Контракт на поставку газу передбачає щоквартальну формульну зміну ціни. Згідно з "Харківськими угодами", Україні надається знижка в 100 дол./тис. куб.м. При цьому Росія гарантує Україні прокачування 60 млрд куб. м газу при створенні консорціуму.