ua en ru

У минулому році український аграрний експорт в ЄС зріс більш ніж на 37%, - Мінагрополітики

У минулому році український аграрний експорт в ЄС зріс більш ніж на 37%, - Мінагрополітики Фото: Міністерство аграрної політики та продовольства україни (РбК-Україна)

Угода про ЗВТ між Україною і ЄС ефективно працює

За підсумками 2017 року зовнішньоторговельний оборот аграрної та харчової продукцією між Україною та країнами Європи збільшився на 30,8%, або 1,9 млрд доларів, і становив 8,1 млрд доларів. Про це розповіла заступник міністра аграрної політики та продовольства України з питань європейської інтеграції Ольга Трофимцева, повідомляється на сайті міністерства.

За її словами країни ЄС кілька років поспіль займають лідируючі позиції в експорті аграрної продукції з України.

"Вже кілька років поспіль країни ЄС займають друге місце в регіональній структурі нашого аграрного і харчового експорту. Дуже рада відзначити, що за підсумками 2017 року, експорт наших аграрних і харчових продуктів в європейські країни зріс на 37,1%, або майже на 1,6 млрд доларів, і склав 5,8 млрд доларів. Для мене особисто ці показники означають, що угода про ЗВТ між Україною і ЄС ефективно працює і дає свої результати для нашого аграрного сектору. Крім того, зростання обсягів експорту в країни ЄС є ознакою успішної переорієнтації більшості наших аграрних експортерів на нові ринки після втрати ринку РФ", - зазначила заступник міністра.

Згідно з інформацією міністерства, головними продуктами українського агроекспорту, пропонованого ринку ЄС в 2017 році, є: насіння олійних культур - 1,1 млрд доларів, рослинна олія - 1,4 млрд доларів, зернові - 1,7 млрд доларів.

"Але, крім цього, зростання нашого експорту за минулий 2017 рік в країни ЄС також відбулося за рахунок збільшення поставок нішевих, перероблених та готових харчових продуктів. Наприклад, експорт м'яса птиці збільшився в 2017 році порівняно з 2016 на 64,9 млн доларів, продуктів з борошна і круп - на 32,4 млн доларів, соків – на 28,3 млн доларів, меду - на 25,5 млн доларів, кондитерських виробів - на 15,4 млн доларів, масла вершкового - на 11,7 млн доларів", - зазначила заступник міністра з питань євроінтеграції.

Також Ольга Трофимцева розповіла, що ТОП-5 торговельних партнерів України в ЄС очолюють Нідерланди з часткою 18%. Далі йдуть Іспанія - 14,3%, Польща - 13,2%, Італія - 12%, Німеччина - 10,5%.

Перелік експорту в країни ЄС очолили такі види сільськогосподарської продукції: зернові - 1,7 млрд доларів; рослинне масло - 1,4 млрд доларів; насіння олійних культур - 1,1 млрд доларів; залишки і відходи харчової промисловості - 497,5 млн доларів; плоди, горіхи та цедра - 139,2 млн доларів; м'ясо та харчові субпродукти свійської птиці - 133,7 млн доларів; мед - 98,8 млн доларів; продукти із зерна хлібних злаків - 96,1 млн доларів; шкіра із шкур ВРХ, овець, ягнят та ін - 75,7 млн доларів; соки - 70,7 млн доларів; казеїн, альбумін - 40,3 млн доларів; продукти з какао-бобів, шоколад - 38,2 млн доларів; продукти переробки овочів, плодів - 38 млн доларів.

Нагадаємо, як повідомлялося раніше, протягом 2017 року сукупний зростання економік країн-членів Європейського Союзу становив 2,5%, що є максимальним показником з 2007 року.