ua en ru

SOCAR очікує, що рішення про передачу їй контрольного пакета акцій грецької DESFA буде прийнято в II кварталі 2014 р

Держнафтокомпанія Азербайджану (SOCAR) очікує, що підсумкове рішення Європейської комісії про передачу SOCAR контролю над 66%-им пакетом акцій грецької газотранспортної компанії DESFA буде прийнято в II кварталі 2014 року Про це йдеться в повідомленні SOCAR, передає агентство Trend.

"До завершення прийому-здачі контроль над проданої частиною акцій буде у Фонду по управлінню майном Греції (HRADF), тобто контроль над компанією DESFA до кінця цього процесу збережеться у продавця", - йдеться в повідомленні. Про це делегація Держнафтокомпанії була проінформована в ході першого після оголошення SOCAR переможцем тендеру ознайомчого візиту в Афіни.

Як було відзначено в ході зустрічей, проведених в Міністерстві екології, енергетики і навколишнього середовища Греції, HRADF і в компанії DESFA, наступним етапом в процесі купівлі-продажу є дозвіл з Аудиторською палатою Греції клірингових питань.

Представники Держнафтокомпанії Азербайджану були проінформовані про те, що роботи в цьому напрямку розпочнуться з наступного тижня. Паралельно буде проводитись необхідна процедура реєстрації в Агентстві з энергорегулированию Греції та Європейської комісії.

Представникам SOCAR також була надана інформація про подальших процедурах. Сторони обмінялися думками про зобов'язання згідно з грецьким законодавством і "третім енергопакетом" Євросоюзу.

SOCAR повідомила 21 червня 2013 р. про придбання 66-процентної частки в DESFA 31% акцій, що належать грецькому Державного приватизаційного фонду, і 35%, які належать Hellenic Petroleum. На купівлю DESFA претендували також російська компанія "Синтез" і греко-чеська інвесткомпанія PPF-Terna. Однак у червні 2013 р. дві останні компанії від покупки DESFA відмовилися. За 66% DESFA компанія SOCAR запропонувала 400 млн євро.

Раніше консорціум по розробці проекту Трансадріатичного трубопроводу (ТАР) підписав з DESFA угоду про співпрацю.

В кінці червня 2013 р. консорціум з розробки азербайджанського газоконденсатного родовища "Шах Деніз", учасником якого також є SOCAR, офіційно оголосив про вибір ТАР в якості маршруту транспортування свого газу в Європу. Проект TAP покликаний транспортувати газ з Каспійського регіону через Грецію, Албанію і через Адріатичне море на південь Італії, і далі в Західну Європу. Початок будівництва ТАР очікується в 2015 р. Акціонерами TAP є британська BP (20%), SOCAR (20%), Statoil (20%), Fluxys (16%), Total (10%), E.ON (9%) і Axpo (5%).