ua en ru

Власність в Болгарії - елітно і дешево

Нерухомість Болгарії - для середнього класу! Це аксіома! Болгарія - найкраща країна для того, щоб спокійно зустріти старість і насолодитися життям після 60-ти. Це - друга аксіома!

На сьогодні власниками житла в Болгарії вже стали приблизно 340 тисяч росіян і понад 24 тис. - українців. Щорічно сюди приїжджають більше шести мільйонів туристів зі всього світу (з них майже по мільйону греків, німців і англійців). А наші зірки тут охоче не тільки орендують житло на літній сезон, але і купують нерухомість. Кількість цілком пристойне щоб сформувати статистику, проаналізувати її і отримати відповіді на головні питання для тих представників середнього класу, хто ще тільки думає про власність за кордоном.

Адже основна риса болгарського проперті-маркету - невисокі, порівняно з Росією і Україною, ціни на житло - приблизно вдвічі менше. І це, навіть в курортних зонах - на морському узбережжі або горах. У містах і в сільській місцевості ще менше - не перевищуючи 600-700 євро/м2. А ось подальші рекомендації залежать від Ваших відповідей на головні питання.

Де найвигідніше купувати болгарську нерухомість, від чого залежать ціни, і які об'єкти нерухомості користуються популярністю серед росіян, українців, білорусів, - на ці та інші питання спробували знайти відповіді аналітики і експерти розділів "нерухомість Болгарії" та "новини Європи" журналу інвесторів "Біржовий лідер".

Статистика придбань свідчить: найбільшим попитом користується житло економ-класу - квартири в містах, вартістю до $40 тис. Можна знайти і дуже недорогі апартаменти, вілли, пентхауси, шале. Такі ціни існує і на вторинному ринку і на новобудови, навіть у курортних зонах. Їх можна знайти і на морському курорті Сонячний Берег, і в гірськолижному Банско-Бистриця, розташованому в Родопах. Причина таких цін - тимчасовий спад з-за надлишку вводяться в експлуатацію новобудов .

Ще більш дешеве житло - від $15 тис. за 1-кімн. квартиру площею 28-30 м2 можна знайти на околицях курортів, сільських зонах та багатьох інших містах. Звичайно таке житло знаходиться далеко від моря і невелика по площі. Та й продати його в перспективі буде складно. Але і на нього є попит!

А ось нові 1-ком. квартири площею 33-35 кв. м в «інвестиційних» комплексах побудованих з розрахунком на іноземців обійдуться від 28-30 тис. дол США. Такі комплексу включають басейни, паркування, фітнес-центр і внутрішній сад (дитячу зону). Більше житло в розташованих ближче до моря комплексах, розраховане на категорію інвесторів «бізнес-клас», «бізнес +», олігархів, політиків, зірок шоу-бізнесу, обійдеться ще двоє дорожче.

Приклад: курорт Балчик, 2-кімнати (57 м в 150 м від моря), 60 тис. дол. Варто врахувати, що парковка, басейн, магазини, фітнес-центри, ресторани у таких комплексах супроводжуються оплатою послуг керуючої компанії, рівних за рік приблизно 3-3,5% від вартості купленої нерухомості (від 1500 дол. США), плюс комунальні витрати на воду та електрику. За 90-денний літній сезон, оренда такого житла обійдеться в 800 дол. США.