ua en ru

Соболєв: КСУ порушив регламент під час розгляду закону про люстрацію

Соболєв: КСУ порушив регламент під час розгляду закону про люстрацію Фото: Єгор Соболєв

Конституційний суд почав сьогодні розгляд по суті справи щодо люстраційного закону

Конституційний суд України (КСУ) порушив регламент під час розгляду справи за конституційними поданнями Верховного Суду України та 47 народних депутатів щодо відповідності Конституції України окремих положень ЗУ "Про очищення влади". Про це заявив журналістам представник Верховної Ради України Єгор Соболєв, передає кореспондент РБК-Україна.

"В регламенті чітко написано: якщо немає когось з представників, а в нас немає представника Верховної Ради, одного з авторів закону ("Про очищення влади", - ред.), немає Уповноваженої з прав людини (омбудсман Валерія Лутковська, - ред.), то суд має обговорити і запитати думку сторін. Цього не було зроблено. Вони пішли і сказали: ми будемо і так засідати", - повідомив він.

За його словами, вчора між головою Конституційного суду України Юрієм Бауліним та ще двома представниками парламенту Леонідом Ємцем та Анатолієм Селівановим відбулася розмова, під час якої Баулін запевнив, що кворуму для проведення розгляду справи не буде.

"Баулін викликав вчора Ємця та Селіванова і каже: ви не переживайте, завтра засідання не буде, в нас не буде кворуму. Леонід поїхав в Венеціанську комісію, де він представляє ідею набору наново суддів і має сьогодні там важливі справи. І звісно він не може сьогодні бути", - зазначив Соболєв.

Також, як зазначив він, офіційно про проведення засідання для розгляду справи йому було повідомлено факсом вчора, 21 жовтня.

"Нас не попередили. Ми дізналися позавчора ввечері неофіційно, що буде засідання. А вчора вдень нам прийшли факси, що завтра буде засідання. Конституційний суд має за десять днів повідомляти сторонам", - заявив Соболєв.

Нагадаємо, КСУ почав розгляд закону про люстрацію.