ua en ru

Дотримання державами Екологічної Конституції Євразії дозволить планеті уникнути нових екологічних катастроф, - лідер партії «Зелені» О.Прогнімак

Дотримання державами та їх громадянами Екологічної Конституції Євразії дозволить планеті уникнути нових екологічних катастроф у XXI столітті, вважає голова Євразійського об'єднання зелених партій (ЕОЗП), лідер партії «Зелені» Олександр Прогнімак.

«Події останніх років засвідчили, що природа посилає людству останні грізні попередження перед глобальною екологічною катастрофою на планеті. Це і трагічні події на японській АЕС «Фукусіма-1», і найбільший за всю історію витік нафти в Мексиканській затоці, і стрімкі глобальні кліматичні зміни у вигляді аномальної спеки в Європі, Україні, Росії... Людство просто не має більше морального права продовжувати згубну тенденцію знищення Землі. Панацеєю повинна стати Екологічна Конституція Євразії. Для мене це глобальний «зелений» світоглядний проект атаки на екологічний Армагеддон», - зазначив він.

Як зазначив О.Прогнімак, Екологічна Конституція Євразії включає основні принципи, екологічні обов'язки і відповідальність держав, права і обов'язки громадян, а також завдання захисту навколишнього середовища міжнародними організаціями та основні напрями міждержавного співробітництва.

«Однією з найбільш важливих, є ст.3 Екологічної Конституції Євразії «Визнання природного права людини на життя отримує повноту при дотриманні основних екологічних і соціальних прав». У ній, зокрема зазначається, що кожна людина має право на здорове і довге життя, право дихати чистим повітрям, пити чисту воду ... У статті також мовиться, що кожна людина має право користуватися продуктами харчування, що не містять шкідливих для здоров'я добавок і генно-модифікованих компонентів і право на захист від глобальних негативних змін клімату. Кожен народ має право на захист і збереження природного середовища мешкання, право жити на чистій землі, право на відповідальну «зелену владу» для реалізації принципів екологічної безпеки та забезпечення сталого розвитку», - зазначив О.Прогнімак.

За словами О.Прогнімака, ЕОЗП має намір представити Екологічну Конституцію Євразії на розгляд в ООН як основу для майбутньої Екологічної Конституції Планети. «У планах також запропонувати Екологічну Конституцію Євросоюзу для базису Екологічної Конституції ЄС, СНД - для базису Екологічної Конституції СНД, а також керівництву азіатських країн для регіональних екологічних Конституцій. ЕОЗП має намір звернутися до української влади з вимогою на основі Екологічної Конституції Євразії розробити Екологічну Конституцію України», - зазначив він.