ua en ru

Зниження цін на зернові та олійні культури призведе до зупинки розвитку АПК, - УКАБ

Зниження цін на зернові та олійні культури призведе до зупинки розвитку агропромислового комплексу України. Про це зазначили в асоціації "Український клуб аграрного бізнесу" (УКАБ).

Зниження цін на зернові та олійні культури призведе до зупинки розвитку агропромислового комплексу України. Про це зазначили в асоціації "Український клуб аграрного бізнесу" (УКАБ).

Згідно з річним звітом "Рабобанку" "Прогноз ситуації на ринках аграрної продукції на 2014 рік", динаміка цін на товарні активи агропромислового комплексу передбачається переважно негативною. Зокрема, очікується, що ціни на пшеницю в 2014 р. будуть відносно стабільними, у той час як ціни на кукурудзу і соєві боби можуть знизитися. З основних аграрних активів тільки ціни на цукор можуть зрости, починаючи з другого кварталу 2014 р. У основі прогнозів зниження цін лежить зростання запасів продукції на світовому ринку, особливо це стосується кукурудзи.

Зокрема, за прогнозами експертів "Рабобанку", ціни на пшеницю в третьому кварталі 2014 р. складуть 235,16 дол./т, у порівняння з 238,83 дол./т у третьому кварталі 2013 р., ціни на кукурудзу - 169,29 дол./т до 196,46 дол./т, ціни на соєві боби - 433,57 дол./т до 511,1 дол./т, а ціни на цукор - 401,24 дол./т до 370,38 дол./т.

Експерти УКАБ зазначають, що такий розвиток подій створить додаткові ризики для АПК України, який традиційно забезпечує основу прибутковості за рахунок виробництва зернових і олійних культур. "Вже зараз рентабельність реалізації зерна врожаю 2013 року в Україні близька до нуля, а в разі подальшого зниження світових цін збитки аграріїв можуть зрости", - зазначає експерт аграрних ринків УКАБ Ігор Остапчук. За його словами, аграрії намагаються оптимізувати витрати під виробництво зерна 2014 р., зокрема при закупівлі ресурсів аграрного виробництва, що може негативно позначитися на рівні валового збору зернових культур в 2014 р.

В УКАБ вважають, що частково виправити ситуацію могло б відшкодування ПДВ при експорті зернових і технічних культур, а також дерегуляція аграрного ринку. "Ми вітаємо відновлення норми щодо відшкодування ПДВ, передбаченої прийнятим Верховною Радою законопроекту № 3757, однак вважаємо, що ефективність цього рішення буде залежати від справедливості відшкодування ПДВ, яка безпосередньо буде впливати на відновлення цін і підтримку доходів сільгоспвиробників", - зауважує генеральний директор УКАБ Володимир Лапа.

У свою чергу, за словами президента УКАБ Алекса Ліссітси, пом'якшити вплив зниження цін на функціонування галузі має сприяти і суттєва дерегуляція аграрного ринку. "Ми маємо в агропромисловому комплексі купу документів, які нікому не потрібні і є лише джерелом поборів з аграріїв: це і сертифікати якості зерна, погодження на імпорт ЗЗР, технічний огляд сільськогосподарської техніки, а також необхідність отримання дозволів на вирубку залісненості на ріллі", - зазначає Ліссітса, підкреслюючи, що це далеко не повний перелік непотрібних дозволів. На його переконання, зараз саме той час, щоб корінним чином розчистити завали "регулювання в АПК. "Аграрний локомотив", як часто називають галузь, практично зупинився, і ми повинні зробити все для того, щоб він не почав рухатися в зворотному напрямку", - додає експерт.