ua en ru

Зниження "Газпромом" тиску газа є прояв зневаги до міжнародного права, - Порошенко

Зниження "Газпромом" тиску газа є прояв зневаги до міжнародного права, - Порошенко Фото: Петро Порошенко (РБК-Україна)

Президент звинуватив російського монополіста в нехтуванні рішенням Стокгольмського арбітражу

Зниження російським газовим монополістом ВАТ "Газпром" тиску в транзитних газопроводах є агресивним нехтуванням Російською Федерацією міжнародними нормами та правами. Про це, відкриваючи засідання Ради нацбезпеки і оборони, заявив президент України Петро Порошенко.

"Газпром" традиційно недолуго намагається скористатися похолоданням і нехтує рішенням арбітражу не тільки в частині перерахування коштів, але і в частині обмеження або зниження тиску в транзитних газопроводах. Я сприймаю це як прояв агресивного зневаги РФ до міжнародних норм і прав", - сказав глава держави.

Порошенко також додав, що Україна вже не залежить і ніколи не повернеться до залежності від російського газу.

"Дії російського монополіста більше не викликають у нас паніки і не можуть повернути нас в колію патологічної залежності від російського газу", - підкреслив президент.

Нагадаємо, вчора, 28 лютого, Стокгольмський арбітраж задовольнив вимогу НАК "Нафтогаз України" щодо компенсації за недопоставлені російським "Газпромом" обсяги газу для транзиту.

У результаті "Нафтогаз" домігся компенсації в сумі 4,63 млрд доларів за недопоставку "Газпромом" узгоджених обсягів газу для транзиту.