ua en ru

Смоленська катастрофа: американські дослідники підтвердили вибух перед падінням літака

Смоленська катастрофа: американські дослідники підтвердили вибух перед падінням літака Фото: катастрофа під Смоленськом (ru.wikipedia.org)

Ліві двері фюзеляжу були вибиті зсередини з енергією, в 10 разів більшою, ніж саме падіння літака

Керівник польської підкомісії з розслідування Смоленської катастрофи Антоні Мацеревич повідомив про нові докази того, що на борту президентського літака Ту-154М перед катастрофою стався вибух. Про це повідомили американські вчені Національного інституту авіаційних досліджень. Про це передає видання Rzeczpospolita.

"Дослідження показують важливий елемент цієї трагедії. Він указує на вибух у літаку. Ліві двері фюзеляжу були вибиті зсередини з енергією, в 10 разів більшою, ніж саме падіння літака", - сказав колишній голова Міноборони

За версією польської підкомісії з розслідування катастрофи, вибух в крилі не вказує на замах. За його словами, на борту відбулися "подальші події, які остаточно привели до того, що літак не вдалося врятувати".

"Ця операція була більш складною, ніж одна подія. Кожен з цих кроків був здійснений спеціально і спрямований на знищення президента та польської еліти", - додав він.

Як повідомлялося раніше, авіакатастрофа польського президентського літака під Смоленськом сталася 10 квітня 2010 року. Внаслідок катастрофи загинув президент Польщі Лех Качинський, низка високопосадовців країни, громадських діячів та представників духовенства - всього 96 осіб (включно з 7 членами екіпажу).

Нагадаємо, МЗС Польщі вважає, що Росія приховує свідків Смоленської катастрофи.