ua en ru

ЗМІ: у Раді відмовляються реєструвати громадський законопроект щодо нової Конституції

14 січня 2016 року до Верховної Ради України був поданий на реєстрацію законопроект "Про процедуру підготовки проекту нової Конституції України", який був розроблений членами Коаліції громадянського суспільства "Народна Конституція", проте Секретаріат Верховної Ради без будь-яких обґрунтувань відмовив у реєстрації, передає українське ЗМІ.

Так, за даними видання, законопроект "Про процедуру підготовки проекту нової Конституції України" був написаний за участю відомих українських юристів з конституційного права Ігорем Коліушком та Юлією Кириченко за запитом коаліції громадських організацій та аналітичних центрів - "Конституційний Конвент" (В. Чудновський, В. Полочанінов, Г. Друзенко, В. Підгірна, С. Опря та інші), "Україна - це я" (С. Іванов, О. Жмеренецкий, В. Богуславський), "Українська стратегія" (О. Пінчук), "Єдиний український заклик" (К. Паршин), "Global Ukraine", Міжнародний центр перспективних досліджень та Центр політико-правових реформ. Також до коаліції приєдналися відомі політики Тарас Стецьків і Віктор Жердицький.

Як зазначається, після написання законопроект був переданий народному депутату України Сергію Таруті, який ознайомив з ним депутатів міжфракційного об'єднання "Всеукраїнський діалог" Єгора Фірсова, Наталю Веселову, Олександра Кірша, Леоніда Козаченка, Олексія Скрипника, Миколу Княжицького, Юрія Мірошниченка, Валерія Лунченка. Законопроект також підтримали народні депутати Віктор Чумак та Ігор Луценко.

Так, підкреслює видання, народні депутати вимагають від Секретаріату Верховної Ради України негайної реєстрації даного законопроекту і будуть ініціювати його розгляд у відповідності з процедурою в профільних комітетах парламенту.

За даними ЗМІ, згідно пояснювальній записці, законопроект має встановити процедуру підготовки нового проекту Конституції України, за умови, що український народ ініціює проведення всеукраїнського референдуму з питання прийняття нової Конституції України в порядку, визначеному Конституцією України та законом України про всеукраїнський референдум.

Як відзначали автори законопроекту, згідно демократичній практиці реалізація установчої влади народу відбувається шляхом обрання спеціального органу установчої влади народу. Спеціальний орган установчої влади народу (Конституційні збори) покликаний підготувати проект нової Конституції України на підставі результатів широких громадських обговорень для винесення його на всеукраїнський референдум. Законодавче закріплення процедури підготовки проекту нової Конституції України призведе до можливості практичної реалізації принципу установчої влади народу в Україні, забезпечення проведення конституційної реформи Україна в правовому полі, посилення охорони чинної Конституції України та утвердження конституціоналізму в Україні, зазначає видання. Це сприятиме утвердженню України на шляху до побудови правової держави, а також позитивно вплине на дієвість Конституції України та стан політичних відносин, міжнародне визнання України як демократичної держави, пише ЗМІ.

Громадянське суспільство в особі громадських організацій та МФО звертаються до всіх депутатів з проханням підтримати ініціативу небайдужих до долі країни людей, яка є першим і головним кроком в новому суспільному договорі, резюмувало видання.

За даними в матеріалі, процес обговорення нового суспільного договору (Конституції України), здатного подолати системну кризу і прийти до розвитку держави, був запущений ініціативною групою громадського об'єднання "Конституційний Конвент", до складу якої увійшли політики, експерти, волонтери та журналісти - Віталій Чудновський, Володимир Полочанінов, Вікторія Подгорна, Геннадій Друзенко, Михайло Чаплига, Олександр Харченко, Олексій Мочанов, Олександр Доній, Сергій Опря, Максим Музика, Оксана Макаренко, Олександр Солонтай.