ua en ru

ЗМІ: Григоришин через офшори вивів 170 млн доларів із сумського заводу імені Фрунзе

Російський олігарх Костянтин Григоришин у 2010-2012 роках вивів з ПАТ "Сумське Машинобудівне науково-виробниче об'єднання ім. Фрунзе" в офшор понад 170 млн доларів США. Про це в статті для українських ЗМІ пише Артем Шевченко.

За його даними, Головне слідче управління Національної поліції з середини січня 2016 розслідує кримінальну виробництво № 12016000000000005 за ч. 5 ст. 191 КК України "Привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем вчинене в особливо великих розмірах або організованою групою".

Як зазначає автор, слідство встановило, що в 2007 - 2012 роках посадові особи ПАТ "Сумське МНУО ім. Фрунзе", яке пов'язують з Григоришиним, шляхом зловживання своїм службовим становищем умисно розтратили майно зазначеного підприємства в особливо великих розмірах на загальну суму понад 170 млн доларів США.

Як зазначає журналіст, предметом розслідування є дві угоди.

Висновок у період 2007 - 2012 років ПАТ "Сумське МНУО ім. Фрунзе" та компаніями "Козакія Трейдінг ЛТД" (Кіпр) і "А і К Едвансд Електро (Азія і Кавказ) ЛТД" фіктивних договорів про надання агентських послуг, на виконання яких ВАТ "Сумське МНУО ім. Фрунзе" перераховані даними компаніям кошти на загальну суму понад 50 млн доларів США. При цьому в дійсності зазначені послуги не надавалися.

Друга угода, за даними автора, - поставка в період 2010 - 2012 років ПАТ "Сумське МНУО ім. Фрунзе" ТОВ "Техноімпорт" (РФ) обладнання на суму понад 120 млн доларів США, проте оплати за вказане обладнання до теперішнього часу не проведено.

Як пише журналіст, в цілому, за результатами аналізу зовнішньоекономічної діяльності ПАТ "Сумське МНУО ім. Фрунзе", за період 2010-2016 років встановлені факти виведення грошових коштів підприємства на офшорні компанії, зареєстровані на Кіпрі, Белізі, Ірані і Британських Віргінських островах.

Всього ж, згідно з інформацією в статті, за останні роки в офшори, зареєстровані на Кіпрі, Белізі, Ірані і Британських Віргінських островах і т. д. виведено грошових коштів з ПАТ " Сумське МНУО ім. Фрунзе" та іншого підприємства Григоришина ВАТ "ЗТР" у сумі понад 5 мільярдів гривень, отриманих у вигляді прибутку в ході виробничо-господарської діяльності, і які були прихованими від оподаткування.