ua en ru

"Слуга народу" підтримала відсторонення Тупицького з посади голови КСУ

"Слуга народу" підтримала відсторонення Тупицького з посади голови КСУ Фото: Олександр Тупицький (РБК-Україна)
Автор: РБК-Украина

Голова парламентської фракції "Слуга народу" Давид Арахамія підтримує рішення президента про відсторонення голови Конституційного суду Олександра Тупицького, якого підозрюють у введенні в оману суду та підкупу свідка.

Про це повідомили в прес-службі "Слуги народу".

"У першу чергу це цілком логічне продовження того процесу, який ми почали в парламенті, коли зібрали 226 підписів народних депутатів під зверненням до КСУ із закликом добровільно піти у відставку, тому що зараз немає суспільної довіри до цієї інституції", - заявив Арахамія.

Він зазначає, що Тупицькому було повідомлено про підозру від Офісу генпрокурора за статтями, які демонструють конфлікт інтересів.

На підтримку рішення президента Володимира Зеленського виступили й інші депутати від "Слуги народу".

Зокрема, заступниця голови комітету з питань антикорупційної політики Галина Янченко назвала тимчасове відсторонення Тупицького з посади єдиним виходом із ситуації, що склалася. Нині Тупицький фактично переховується від слідства і не з’являється для вручення підозри, підкреслила депутатка.

"З точки зору моральності і справедливості - Тупицький сам би мав піти у відставку, або звернутися до КСУ, щоб його відсторонили принаймні на час розслідування. Але ми бачимо людину, яка банально і жадібно тримається за своє крісло, тож іншого виходу з ситуації, напевне, немає", - сказала Янченко.

Голова комітету з питань антикорупційної політики Анастасія Радіна наголосила, що президент має повноваження відстороняти осіб, призначених на посаду за його квотою. До таких належить голова Конституційного суду Олександр Тупицький. Відсторонення осіб, які підозрюються у вчиненні злочину, є правильною практикою, вважає Радіна.

"Я підтримую таке рішення Володимира Зеленського. Глава держави має повноваження відстороняти осіб, які призначені за квотою президента. Це прямо передбачено Кримінальним процесуальним кодексом", - сказала вона.

Нардеп також заявила, що у відставку має піти як сам Тупицький, так і всі судді КСУ, причетні до рішення, яке фактично зруйнувало частину антикорупційної інфраструктури. Відповідно до висновку РНБО, цим Конституційний суд створив загрозу національній безпеці, підкреслює голова Комітету з питань антикорупційної політики.

Депутат від "Слуги народу" і заступниця голови комітету з питань антикорупційної політики Олена Мошенець теж вважає відсторонення Олександра Тупицького правильним рішенням.

Вона повідомила, що Тупицький два місяці не зможе брати участь у засіданнях, бо його відсторонили саме від виконання обов'язків судді. За її словами, відсторонення може бути продовжене і на наступні два місяці.

"Відсторонення саме на два місяці зумовлено існуючою юридичною процедурою. Враховуючи той факт, що в основі цього рішення - підозра кримінального характеру, висловлена Тупицькому прокуратурою, відсторонення можуть продовжити ще на наступні два місяці. І так до обов'язкового звільнення через конфлікт інтересів і неможливість виконувати обов'язки судді підозрюваним у скоєнні злочинів", - розповіла Мошенець.

Нагадаємо, Тупицького підозрюють у введенні в оману суду та у здійсненні впливу на свідка шляхом підкупу, а також у наданні завідомо неправдивих показань (статті 384 та 386 КК України).

28 грудня Тупицький не з’явився до Офісу генерального прокурора, куди його викликали для вручення підозри. Тому повідомлення про підозру йому направили поштою.