ua en ru

Словацька компанія може вкласти 200 млн доларів у видобуток газу в Україні, - ЗМІ

Словацька компанія може вкласти 200 млн доларів у видобуток газу в Україні, - ЗМІ Фото: газопровід (kmu.gov.ua)

Мова йде про словацьку компанію Nafta

Словацька компанія Nafta має намір інвестувати 200 млн доларів у розробку Юзівської площі. Про такі плани повідомили представники компанії, які перебували з візитом у Києві, передає "Главком".

Згідно з планами, материнська компанія стане мажоритарним власником компанії Yuzgaz B.V., яка претендує на участь у проекті розробки Юзівської ділянки за угодою про розподіл продукції, з якого понад два роки тому вийшла міжнародна компанія Shell.

Зазначається, що нафтогазова компанія Nafta є лідером в галузі дослідження і видобутку вуглеводнів у Словаччині з більш ніж 100-річним досвідом роботи. Підприємство займається пошуком та видобутком газу і нафти, застосовує провідні сучасні технології у своїй роботі.

За час свого існування Nafta пробурила понад 3000 свердловин у Віденському та Східно-словацькому басейнах. Компанія має потужності для зберігання 2,74 млрд куб. м природного газу.

В Україні Nafta з 2016 року вже реалізовує спільний проект з американською компанією Cub Energy щодо пошуку та видобутку газу в Закарпатській області. За два роки Nafta здійснила сейсмічні дослідження і цього року розпочинає буріння трьох пошукових свердловин.

За даними видання, управління словацькою Nafta, 29% якої належить державі, здійснюється інфраструктурним підрозділом EPIF, який на 68% належить центрально-європейському енергетичному холдингу EPH.

EPH є найбільшою вертикально-інтегрованою групою у центральній Європі, якій підпорядковується понад 50 компаній у Чехії, Словаччині, Італії, Німеччині, Великобританії, Польщі та Угорщині. Підприємства, на яких задіяно близько 25 000 людей, працюють у виробництві, розподілі та постачанні електроенергії, зберіганні та передачі газу, видобутку вуглеводнів. У 2016 році холдинг ЕРН задекларував дохід у розмірі 4,9 млрд євро, а загальна вартість активів становить понад 12 млрд євро.

31% управляючої компанії EPIF належить австралійському інвестиційному фонду Macquarie Infrastructure and Real Assets (MIRA). Це найбільша у світі компанія з управління інфраструктурними активами, що спеціалізується на інвестиціях в енергетику, сільське господарство та нерухомість. Загальна вартість активів фонду складає 96 млрд євро.