ua en ru

Словацька Eustream і "Укртрансгаз" підписали меморандум про реверс газу

Словацький газовий оператор компанія Eustream і оператор української газотранспортної системи (ГТС) ПАТ "Укртрансгаз" сьогодні, 28 квітня 2014 р., в Братиславі підписали меморандум про реверс газу зі Словаччини в Україну.

Словацький газовий оператор компанія Eustream і оператор української газотранспортної системи (ГТС) ПАТ "Укртрансгаз" сьогодні, 28 квітня 2014 р., у Братиславі підписали меморандум про реверс газу зі Словаччини в Україну. Про це щойно на прес-конференції повідомив прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк (на фото), передає кореспондент РБК-Україна.

"Україна щойно підписала зі Словацькою Республікою, а саме з словацькою транзитною компанією Eustream, меморандум про співпрацю в енергетичній сфері, який передбачає започаткування реверсних поставок природнього газу з території Словаччини. Відповідно до даного меморандуму, якщо всі сторони виконають його умови, ми можемо отримувати 8 млрд куб. м газу на рік. Після додаткових обстежень ми сподіваємось, що така сума поставок буде збільшена, але цей меморандум є дуже великим досягненням в частині диверсифікації поставок природного газу на територію України", - сказав Яценюк.

"Ми окремо хотіли би зауважити позицію Європейської комісії, оскільки пан Баррозу (Жозе Мануель, - ред.) був присутній при підписанні цього меморандуму, і саме завдяки позиції Єврокомісії та уряду Словаччини була підписана угода, яка дає можливість започаткувати реверсні поставки природного газу на територію України. Також були підписані всі необхідні технічні документи для того, щоб цей газ був протранзитований на українську територію", - додав він.

Словацька Eustream і "Укртрансгаз" підписали меморандум про реверс газу

(Керівник "Укртрансгазу" Ігор Лохман і директор компанії Eustream Томаш Маречек. Фото: Reuters)

Як повідомлялося, в НАК "Нафтогаз" очікують, що підписаний сьогодні у Словаччині меморандум дасть можливість як малого, так і великого реверсу.

Зазначимо, минулого тижня представники Eustream обговорили в Києві з партнерами з "Нафтогазу" і "Укртрансгазу" технічні аспекти реалізації реверсу газу зі Словаччини в Україну. Згодом у переговорах взяли участь представники Європейської комісії та Міністерства енергетики та вугільної промисловості України, зокрема, міністр Юрій Продан.

Сторони погодилися, що представники Eustream і "Укртрансгазу" підпишуть документ у понеділок, 28 квітня у Братиславі. Eustream пообіцяв, що найближчими тижнями у прискореному режимі вивчить технічні варіанти для транспортування газу по трубопроводу "Вояни-Ужгород", щоб прискорити запуск реверсу і збільшити спочатку запланований обсяг поставок.

При цьому, як зазначає "Польське радіо", згідно з меморандумом очікується, що починаючи з осені 2014 р. газ з Європи доставлятиметься в Україну трубопроводом Воян, який буде модернізований. Щоденно 22 млн куб. м сировини можуть бути доставлені в Україну. "Це означає 8 млрд куб. м щороку", - пояснювала прес-секретарка єврокомісара з енергетики Гюнтера Оттінгера Сабіна Берґер.

Вітаючи успішне закінчення ведення переговорів, президент Єврокомісії Жозе Мануель Баррозу заявив, що домовленість є "першим та важливим кроком до диверсифікації українських джерел газу, який сприятиме також збільшенню енергетичної безпеки у Східній Європі та в цілому у Європейському союзі".

При цьому "Укртрансгаз" також запропонував Eustream підписати операторську угоду про об'єднання сусідніх газотранспортних систем.

Відзначимо, раніше голова правління НАК "Нафтогаз України" Андрій Коболєв заявляв, що Словаччина готова забезпечити реверс в Україну 2,9 млрд куб. м газу на рік.

При цьому Україна наполягала на початку реверсних поставок газу зі Словаччини вже влітку 2014 р. Однак словацька сторона заявляла, що не може забезпечити повноцінний реверс через домовленості з російським "Газпромом".