ua en ru

"Нафтогаз" очікує, що підписаний сьогодні в Словаччині меморандум дасть можливість як малого реверсу, так і великого

Національна акціонерна компанія "НафтогазУкраина" очікує, що підписаний сьогодні в Словаччині меморандум дасть можливість як малого реверсу, так і великого.

Національна акціонерна компанія "НафтогазУкраина" очікує, що підписаний сьогодні в Словаччині меморандум дасть можливість як малого реверсу, так і великого. Про це йдеться в повідомленні прес-служби НАК "Нафтогазу".

"В результаті проведення переговорів минулого тижня в Братиславі та Києві, сторони домовилися, що меморандум повинен відкрити можливості для реалізації як варіанти малого реверсу (по трубопроводу Вояны), так і варіанти великого реверсу (по трубопроводу ДУГ-2, по одній з чотирьох неповних в останні роки гілок трубопроводу, по якому природний газ поставляється в країни ЄС)", - йдеться в повідомленні.

У "Нафтогазі" відзначили, що мемурандум буде підписаний сторонами 28 квітня 15:00 за київським часом.

Нагадаємо, Словацький газовий оператор компанія Eustream і компанія "Укртрансгаз" вирішили підписати сьогодні, 28 квітня, меморандум про реверс газу зі Словаччини в Україну.

Минулого тижня представники Eustream обговорили в Києві з партнерами з "Нафтогазу" і "Укртрансгазу" технічні аспекти реалізації реверсу газу зі Словаччини в Україну.

"Eustream неодноразово вказував, що використання газопроводу "Вояны-Ужгород" є на даний момент найкращим можливим технічним рішенням з точки зору часу і юридичних моментів", - наголошується в повідомленні.

Згодом у переговорах взяли участь представники Європейської комісії та Міністерства України з питань енергетики, зокрема міністр Юрій Продан. Головною темою розмови були незначні зміни в текст меморандуму про взаєморозуміння.

"Сторони погодилися, що представники Eustream і "Укртрансгазу" підпишуть документ у понеділок, 28 квітня в Братиславі. Eustream пообіцяв, що в найближчі тижні в прискореному режимі вивчить технічні варіанти для транспортування газу по трубопроводу "Вояны-Ужгород", щоб прискорити запуск реверсу і збільшити спочатку запланований обсяг поставок", - наголошується в повідомленні.