ua en ru

У Словаччині ініціюють дострокові вибори після вбивства журналіста

У Словаччині ініціюють дострокові вибори після вбивства журналіста Фото: у парламенті Словаччини можуть відбутися дострокові вибори (nrsr.sk)

Прем'єр-міністр Словаччини наразі не погоджується на вибори

У Словаччині після вбивства журналіста Яна Куцяка партія Most-Hid, котра входить до парламентської коаліції, ініціює дострокові вибори. Про це домовились під час останнього з'їзду партії, передає SME.

"Республіканська рада партії доручає партійному керівництву обговорити можливості дострокових парламентських виборів" - сказав лідер партії Most-Hid Бела Бугар.

Вона також додала, що прем'єр-міністр країни наразі не погоджується на такий варіант. У зв'язку з цим партія заявила, що у разі відмови уряду погодитися на дострокові вибори, Most-Hid вийде із коаліції. Таким чином, парламент Словаччини не зможе повноцінно функціонувати.

"Якщо домовленість щодо дострокових виборів буде досягнута, наші міністри лишаються на постах" - повідомив Бугар.

Нагадаємо, 10 березня 2018 рокуу Словаччині десятки тисяч людей вийшли на антиурядові демонстрації у Братиславі та інших містах країни. Демонстранти несли плакати на зразок "Словаччина має стати державою без мафії" та вимагали відставки прем'єр-міністра країни Роберта Фіцо через можливу причетність його уряду до корупційних схем.

Причиною масових протестів у країні стало нещодавнє вбивство 27-річного журналіста Яна Куцяка, котрий вів гучні антикорупційні журналістські розслідування. Тіла журналіста та його дівчини знайшли в будинку за 50 кілометрів від Братислави. Причиною смерті стали вогнепальні поранення: журналісту куля влучила в груди, його нареченій - у голову. За даними поліції, вони були вбиті між 22 та 25 лютого.

Додамо, що міністр внутрішніх справ Словаччини Роберт Каліняк подав у відставку у зв'язку з вбивством журналіста Яна Куцяка і його нареченої. А президент Словаччини Андрій Кіска заявив, що дострокові вибори можуть стати рішенням для відновлення громадської довіри у зв'язку з убивством журналіста-розслідувача, яке потрясло націю.