ua en ru

Злиття групи Fiat і американського концерну Chrysler буде можливо лише з 2015 р

Злиття групи Fiat і американського концерну Chrysler буде можливо лише з 2015 р. Як повідомляє телеканал France24, з такою заявою виступив глава автовиробників Серджіо Маркіонне.
Відповідаючи на питання, коли він призначить приймача і залишить керівний пост, Маркіонне відповів, що це не відбудеться як мінімум до 2015 р., якщо його плани не зміняться.
Нагадаємо, Fiat отримав початкові 20% акцій і управлінський контроль в Chrysler в 2009 р. після процедури банкрутства американської компанії. 12 квітня 2011 р. частка збільшилася в Chrysler з 25% до 30%. Збільшення частки Fiat в акціонерному капіталі Chrysler стало результатом досягнення американською компанією другого з трьох цільових орієнтирів, обговорених у партнерських угодах між автоконцернами. Fiat автоматично збільшив частку на 5% після того, як Chrysler досяг накопиченої після свого банкрутства виручки від продажів за межами Північної Америки в 1,5 млрд дол., а також уклав дилерську угоду. Відповідно до нього, Fiat буде продавати ряд моделей Chrysler в Бразилії та Євросоюзі, у тому числі під торговою маркою Fiat. 22 липня 2011 р. Fiat став мажоритарним акціонером Chrysler, збільшивши свою частку до 55,3%. У січні 2012 р. за підсумками нової угоди Fiat отримав ще 5% акцій Chrysler, і тепер частка Fiat в статутному капіталі американської компанії становить 58,5%.
У рамках угоди з урядом США, Fiat може збільшувати частку в статутному капіталі Chrysler не через пряму купівлю акцій, а шляхом виконання ряду умов, зокрема, розширення міжнародної дилерської мережі американської компанії і виробництва економічних моделей автомобілів. Першою такою моделлю стане Dodge Dart, початок продажів якої заплановано на першу половину 2012 р. Саме за підсумками попередніх випробувань цієї моделі Fiat отримав право додати до свого активу ще 5% акцій Chrysler.