ua en ru

Наступного тижня може відбутися засідання РНБО з питань енергетичної безпеки

Наступного тижня може відбутися засідання РНБО з питань енергетичної безпеки Фото: Петро Порошенко (РБК-Україна)

Засідання РНБО анонсував Порошенко

Наступного тижня може відбутися засідання Ради національної безпеки та оборони (РНБО) з питань енергетичної безпеки. Про це сьогодні у рамках засідання РНБО заявив президент України Петро Порошенко.

"Павло Клімкін, я просив би щоб вами були проініційовані в рамках угоди про асоціацію трьохсторонні консультації…прохання звернутися до Єврокомісії, проінформувавши наших партнерів про поведінку Російської Федерації. Прохання Олександр Валентинович (Турчинов, - ред.) зв'язатися з урядом, прошу пана Кубіва долучитися до цього процесу і наступного тижня підготувати відповідні пропозиції для проведення в разі необхідності засідання Ради безпеки і оборони з питань енергетичної безпеки", - заявив Порошенко.

За словами глави держави, російський "Газпром"демонстративно нехтує рішенням арбітражу не лише в частині перерахування коштів, а і в частині обмеження або зниження тиску в транзитних газопроводах.

"Газпром" традиційно намагається знову скористатися похолоданням і демонстративно нехтує рішенням арбітражу не лише в частині перерахування коштів, а і в частині обмеження або зниження тиску в транзитних газопроводах. Я сприймаю це як прояв російської агресивної зневаги до загальновизнаних норм права. Я хотів би сказати, що ці дії російського монополіста не викликають у нас жодної паніки і не можуть нас повернути в колію патологічної залежності від російського газу", - додав він.

РНБО

Якщо "Газпром" не сплатить гроші, "Нафтогаз" має добитися арешту активів "Газпрому" і забезпечити виконання рішень Стокгольмському арбітражу. І "Нафтогаз" може розраховувати на повну підтримку з боку держави і з боку Президента. Дії російського монополіста більше не викликають у нас паніки і не можуть повернути нас в колію патологічної залежності від російського газу. Про це, зокрема, говорили під час засідання Ради національної безпеки і оборони.

Опубліковано Петром Порошенком 1 березень 2018 р.

Сьогодні НАК заявив про те, що направив "Газпрому" передоплату за поставку газу. Відзначимо, за рішенням Стокгольмського арбітражу від 22 грудня 2017 року, українська газова компанія повинна купувати у "Газпрому" до 4 млрд кубометрів газу щорічно за умовою "бери або плати". Сьогодні "Газпром" повідомив, що повернув НАКу передоплату, заявивши, що для виконання контракту купівлі-продажу потрібно погодити з "Нафтогазом" додаткову угоду.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що "Нафтогаз" повинен домогтися арешту активів "Газпрому" в разі несплати боргу.