ua en ru

Слідство щодо основних справ Майдану завершено на 80%, - Луценко

Слідство щодо основних справ Майдану завершено на 80%, - Луценко Фото: Юрій Луценко (прес-служба Луценко)

Луценко заявив, що справа Майдану є справою номер один

Генеральний прокурор України Юрій Луценко заявив, що слідство щодо основних справ Майдану завершено на 80%. Про це він заявив в ефірі телеканалу ZIK.

"Справа Майдану є справою номер один. У ній є два великих блоки. Перше - притягнення до відповідальності людей, які знаходяться на території України, це рядові і середнього рівня виконавці злочинного наказу про розстріли мирних людей. Всіх, кого вдалося встановити, затримати, пред'явити обвинувачення - знаходяться в судах, їх 280 за різними кваліфікаціями. Середня і вища ланка - втекла до Москви, подекуди-на тимчасово окуповану територію. Саме по цих справах - Януковича (екс-президент України, - ред.), Захарченко (екс-глава МВС, - ред.), Якименко (екс-глава СБУ, - ред.) - ми закінчили слідство і зараз суд дає дозвіл на заочне засудження. Це означає, що вже в наступному році за розстріл Майдану розпочнеться процес і над цими трьома", - заявив Луценко.

За словами Луценка, ГПУ також отримала або очікує відповіді з судів по справах екс-прем'єра Миколи Азарова, колишнього першого віце-прем'єра Сергія Арбузова, екс-міністра енергетики Едуарда Ставицького, Андрія і Сергія Клюєвих та інших чиновників часів Януковича.

"Таким чином, я можу сказати - основні справи Майдану і виконавців, і організаторів - слідство завершило відсотків на вісімдесят", - підсумував Луценко.

Нагадаємо, 6 грудня Луценко заявляв, що більша частина справ про злочини проти активістів Майдану завершена.