ua en ru

Слідчий комітет РФ порушив ще одну справу за фактом "геноциду" російськомовного населення Донбасу

Слідчий комітет РФ порушив ще одну справу за фактом "геноциду" російськомовного населення Донбасу

Слідчий комітет Росії порушив ще одну кримінальну справу за фактом "нових епізодів геноциду російськомовних мирних громадян під час обстрілу міст і населених пунктів Донбасу". Про це йдеться в повідомленні прес-служби СК РФ.

"Головним слідчим управлінням СК Росії порушено кримінальну справу за фактами масових обстрілу в період з 01.12.2014 за 12.01.2015 з установок залпового вогню "Град", "Ураган", самохідних артилерійських установок "Акація" та "Гвоздика", іншого важкого озброєння, в тому числі із застосуванням запалювальних боєприпасів, міст Донецьк, Горлівка, Докучаєвськ та Оленовка, а також інших населених пунктів", - сказано в повідомленні.

Як наголошується, в результаті цих обстрілів було вбито понад 40 людей, більше 120 отримали тілесні ушкодження різного ступеня тяжкості, в містах Донбасу частково або повністю зруйновані житлові будинки, а також об'єкти соціальної інфраструктури та комунікації.

"Дії осіб з числа вищого політичного і військового керівництва України, які здійснюють командування так званої "антитерористичної операції", що проводиться на південному сході України, а також підконтрольних їм командирів українських націоналістичних батальйонів "Айдар", "Азов" і "Дніпро" кваліфікуються не інакше, як геноцид (ст. 357 КК РФ), тобто знищення російськомовної групи населення", - повідомили в прес-службі.

У Следкоме також уточнили, що зазначена кримінальна справа буде з'єднано в одному провадженні з раніше порушеною кримінальною справою про застосування заборонених засобів і методів ведення війни.

"А що стосується правових підстав залучення українських військових і найманців до кримінальної відповідальності, то російське законодавство у відповідності з частиною 3 статті 12 КК РФ дає нам право залучати іноземних громадян, які вчинили злочин поза межами Російської Федерації, до кримінальної відповідальності у випадках, якщо злочин спрямований проти громадянина Російської Федерації, а також в випадках, передбачених міжнародним договором Російської Федерації, якщо іноземні громадяни не були засуджені в іноземній державі і притягуються до кримінальної відповідальності на території Російської Федерації", - додали в СК.

Нагадаємо, 29 вересня слідчий комітет РФ порушив справу про "геноцид російськомовного населення на південному сході України".