ua en ru

Слідком РФ стверджує, що знайшов докази провини української льотчиці Савченко у її мобільному

Слідчий комітет Росії стверджує, що знайшов докази провини української льотчиці Надії Савченко у її мобільному телефоні.

Слідчий комітет Росії стверджує, що знайшов докази провини української льотчиці Надії Савченко (на фото) у її мобільному телефоні. Про це заявив начальник управління з розслідування злочинів, пов'язаних із застосуванням заборонених засобів і методів ведення війни, СК РФ Олександр Дриманов в інтерв'ю "Комерсанту".

"За нашою версією, Савченко навела вогонь мінометів на журналістів і біженців, які знаходилися поряд, по телефону. Її вина підтверджується, зокрема, деталізацією дзвінків, зроблених з її мобільного телефону, він був вилучений під час її затримання вже в Росії", - розповів Дриманов.

Він повідомив, що у льотчиці також знайшли карту місцевості, розбиту на квадрати, за якими завдавався артилерійсько-мінометний вогонь.

Крім того, за словами Дриманова, СК заочно висуне звинувачення командиру батальйону "Айдар" Сергію Мельничуку, підлеглі якого, за даними слідчих, влаштували обстріл, під час якого загинули російські журналісти.

Нагадаємо, Воронезький облсуд (Росія) розгляне зміну запобіжного заходу української льотчиці Надії Савченко на засіданні 25 липня.

33-річна Надія Савченко - старший лейтенант, штурман-оператор вертольота Мі-24 3-го окремого полку армійської авіації Повітряних сил Збройних сил України. Під час антитерористичної операції на Донбасі брала участь як доброволець батальйону "Айдар". При цьому залишалася діючим офіцером ВСУ.

Брала участь у боях біля селища Металіст під Луганськом, де потрапила в полон терористів 18 або 19 червня.

8 липня стало відомо, що Савченко перебуває під вартою в Росії у слідчому ізоляторі Воронежа. Російська влада інкримінує Савченко причетність до загибелі на сході України двох журналістів Всеросійської держтелерадіокомпанії (ВГТРК) - Ігоря Корнелюка і Антона Волошина. Савченко обрано запобіжний захід - арешт до 30 серпня.

Справу про вивезення Савченко до Росії також розглядає Європейський суд з прав людини. Там справі надано статус пріоритетного.