ua en ru

Слідчий комітет РФ назвав причину аварії ракети-носія "Протон-М" в 2013 р

Слідчий комітет РФ назвав причину аварії ракети-носія "Протон-М" в 2013 р Фото: ракета "Протон-М"

Обвинуваченими у справі стали співробітники Космічного науково-виробничого центру

Слідчий комітет Російської Федерації закінчив слідство у справі про аварії ракети-носія "Протон-М" з супутником "Глонасс" в 2013 році. Про це йдеться в повідомленні прес-служби комітету.

Згідно з повідомленням, обвинуваченими у справі стали чотири співробітника Космічного науково-виробничого центру імені ним. М. В. Хрунічева.

Відзначимо, в 2013 році ракета-носій "Протон-М" з трьома російськими навігаційними супутниками "Глонасс-М" вибухнула в повітрі на першій хвилині старту.

Підсумки слідства свідчать про те, що в результаті цих злочинів державі було завдано загальний збиток у розмірі 5 млрд руб.

Зокрема, кримінальні провадження за ч. 1 ст. 216 КК РФ (порушення правил безпеки при веденні інших робіт) відкриті щодо електромонтажника спецвиробів Дениса Гришина, майстра Олександра Ніколаєва і контролера Дани Гудкової. Крім того, звинувачення за ч. 1 ст. 293 КК РФ (халатність) пред'явлено начальнику 1653 військового представництва Міноборони РФ Марату Насібуліну.

Слідство заявило, Гришин, Миколаїв і Гудкова в 2011 році неправильно (з поворотом на 180 градусів від штатного положення) встановили датчики на "Протон-М", це спотворило роботу системи управління ракети-носія, викликало її падіння і руйнування.

Нагадаємо, в травні 2014 року ракета-носій "Протон-М" з розгінним блоком "Бриз-М" і космічним апаратом зв'язку "Експрес-АМ4Р" звалилася на землю під час запуску.